In de Zeeuwse Bibliotheek was vanavond een groot verkiezingsdebat georganiseerd door Scoop, PZC, Omroep Zeeland en de Zeeuwse Bibliotheek. Alle partijen, met uitzondering van de PVV, namen deel aan discussies over de WTC, een tolvrije tunnel, werkgelegenheid, onderwijs, openbaar vervoer en zorg.

Westerscheldetunnel tolvrij?

Een van de meest besproken onderwerpen in aanloop naar de verkiezingen is de tolheffing in de Westerscheldetunnel. Sommige partijen beweren die tol afgeschaft kan worden. Andere partijen vinden dat kiezersbedrog. Leen Harpe van GroenLinks legt uit waarom een tolvrije tunnel niet kan: omdat de Tunnelwet dan veranderd moet worden. Dat zal niet gebeuren met dit kabinet. Bovendien kost dat de overheid 28 miljoen euro.

Westerschelde Container Terminal (WCT)

In Provinciale Staten wordt al ruim tien jaar gesproken over de WCT. En opnieuw was die WCT onderwerp van discussie in het verkiezingsdebat. De meningen over de bouw van een containerkade bij Vlissingen-Oost lopen mijlenver uiteen.

Samenwerking

Aan het einde van het debat kwam de vraag 'wie met wie wil', ofwel welke partij met wie wil samenwerken. De SGP deed nieuwkomer 50PLUS af als een overbodige partij. Dat kreeg groot applaus van het publiek.

Winnaar van het debat

Gedeputeerde George van Heukelom (SGP) werd door het publiek tot winnaar uitgeroepen. Men vond hem deskundig, maar ook grappig. Maar wie was het publiek? Veel pers, veel partijvolgelingen, en een grote groep leerlingen van het Calvijn College die niet mogen stemmen omdat ze nog geen 18 jaar zijn.

GroenLinks-lijstaanvoerder Leen Harpe deed het zoals altijd goed in het debat: duidelijk, inhoudelijk goed op de hoogte, standvastig en op kalme maar krachtige toon. Dat kon je van sommige andere lijsttrekkers, met name dames, niet zeggen. En oh ja: de beste onliners kwamen van Harpe!

Een uitgebreider verslag is te vinden op de website van GroenLinks Goes: http://bit.ly/hhQcrI

Filmpje: Omroep Zeeland in gesprek met enkele lijsttrekkers, na afloop van het debat