Leen Harpe stelde op 23 febr. jl. vragen naar aanleiding van de Zembla-uitzending 'Bang voor de bank' (18 febr. jl.) over zgn. renteswaps. De antwoorden van GS:
Toelichting
De voorzitter van de Raad van bestuur van ABN AMRO, Gerrit Zalm, kan tevreden zijn. Het gaat (gelukkig) weer goed met zijn bank. Banken kregen steun van het rijk met kapitaalinjecties en staatsgaranties. Dat gebeurde met belastinggeld, een miljardendeal! De Rabobank leende niet, maar had zijn eigen Libor-affaire. De banken hebben de crisis overleefd, maar hebben niets geleerd. Zij hebben hun oude arrogante houding weer aangenomen.
Zembla berichtte afgelopen week over renteswaps[i]. Volgens deskundigen had dit product nooit verkocht mogen worden aan het MKB. Door onredelijke eisen gaan door toedoen van de bank ondernemingen onnodig failliet. Een economische ramp. Honderden gedupeerde ondernemers bereiden een juridische procedure voor. Het klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid) heeft een loket geopend voor de behandeling van geschillen tussen MKB-bedrijven en banken over rentederivaten. Minister Dijsselbloem en de AFM kijken toe.
Vragen
- Heeft u kennis genomen van de Zembla-uitzending en wat is uw oordeel daarover?
Ja. In de uitzending komen een aantal ondernemers aan het woord die problemen hebben of hebben ondervonden met de renteswap. Verder een aantal juristen die een zaak namens een groot aantal (onbekende) klanten wil aanspannen tegen een bank. De situatie in Engeland waar banken door de overheid zijn gedwongen tot compensatie wordt besproken. Ondernemers geven aan 'bang te zijn voor de bank' omdat ze onder druk gezet worden en omdat ze in de greep zitten van de bank. Wat mist is de uitleg van het verschil tussen de Nederlandse en Engelse situatie. Wat verder mist is wat er in Nederland sinds het bekend worden van de problematiek met de renteswap is gebeurd, zoals het onderzoek door AFM (sept 2013), vervolgonderzoek AFM (feb 2014) en de aanbevelingen daaruit, zoals die opgevolgd worden door banken. Voor de volledigheid voegen wij hierbij de link naar de beantwoording van Minister Dijsselbloem op alle kamervragen die hierover gesteld zijn in mei 2014 en november 2014.
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-enpublicaties/kamerstukken/2014/…
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-enpublicaties/kamerstukken/2014/… - Heeft dit onderwerp de aandacht van het college in het kader van de economische agenda?
Nee, zie ook antwoord op vraag 3. - Volgens een ingeschakelde jurist is “het hele MKB gefinancierd met rentederivaten en de gevolgen zijn desastreus. Het hele MKB wordt uitgehold door acties van de banken.” Mag aangenomen worden dat deze situatie zich ook in het Zeeuwse voordoet?
Wij hebben zelf geen signalen ontvangen dat deze situatie zich in het Zeeuwse voordoet. Uit navraag bij het Ondernemersklankbord Zeeland, Impuls en de Kredietunie Zeeland blijkt dat hier geen problematische gevallen bekend zijn. Dit betekent niet dat er geen enkele ondernemer gevonden kan worden met een renteswap-probleem, maar de conclusie is wel dat de situatie in Zeeland niet desastreus is of grootschalig. - Bent u voornemens om via het IPO de minister te bevragen over deze onfrisse activiteiten van de banken en de gevolgen daarvan voor het MKB?
Nee, zie antwoord 3. - Zou u dan willen bepleiten dat de AFM bevoegdheden krijgt waardoor banken gedwongen worden niet meer tot in het onredelijke te handelen, zodat ondernemers (en particulieren) niet langer met hun rug tegen de muur staan?
De AFM heeft richtlijnen opgesteld voor de herbeoordeling van klanten met een rentederivaat product. Deze beoordeling vindt plaats door de banken, de AFM monitort. Verder is sinds 2012 de EMIR (European Market Infrastructure Regulation) van kracht, met als doelstelling om de handel en systeem risico's in derivaten transparanter te maken. EMIR wordt geëvalueerd in augustus 2015.
[i] http://zembla.vara.nl/seizoenen/2015/afleveringen/18-02-2015
http://www.agf.nl/artikel/122118/Terugkijken-Zembla-over-renteswaps