Hoe zit het met het natuurakkoord?

Uit welingelichte bon vernemen we dat het niet erg vlot met het natuurakkoord en dat provincies ongeduldig worden. Bleker komt namelijk steeds terug op eerder gedane beloften, zoals over de ruilgronden. Binnen het IPO schijnt er meer begrip te zijn voor provincies die hebben tegengestemd. Leen Harpe stelt vragen in de commissie Ruimte, Ecologie & Water van vanochtend:

Uit welingelichte bron heb ik vernomen dat het nog niet erg vlot met het natuurakkoord en dat zelfs provincies die voor hebben gestemd nu ongeduldig worden. Dit omdat Bleker steeds op gedane beloften terugkomt. Het gaat o.a. over de in te zetten ruilgronden, waarvan de opbrengst nu naar de algemene reserve moet in plaats van naar natuur.

Binnen het IPO schijnt er nu meer begrip te zijn voor provincies die hebben tegengestemd in verband met de wisselvalligheid van Bleker.

Ik begrijp dat men bezig is met een gezamenlijke memorie van toelichting, waar Bleker nu wel aan mee wil doen, maar dat hij alle onderdelen weer van voren af aan gaat uitonderhandelen.

Vragen:

1.    Kunt u aangeven hoe de stand van zaken is?
2.    Hoe wordt er uitvoering gegeven aan het natuurakkoord?
3.    Welke belemmeringen zijn er nog? en
4.    Wanneer kunnen wij het eindresultaat verwachten?

Volgens gedeputeerde Heijning bespreekt staatssecretaris Bleker de uitwerking van het akkoord vandaag in het kabinet en komt daarna met een verklaring. TROUW.nl meldt vanochtend:

"Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) heeft bij de uitwerking van het natuurakkoord alsnog alle provincies achter de plannen gekregen. (...) Een woordvoerder van Bleker zei vandaag na een bericht in De Telegraaf dat er nu een uitwerking van het akkoord ligt waar alle provincies achter staan."

Lees meer op TROUW.nl
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3170151/2012/02/...

En in de Telegraaf:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/11485154/__Bleker__wel_natuurakkoord_...