Installatie nieuwe leden Provinciale Staten

Vanmiddag werden in Middelburg de nieuwe Statenleden geïnstalleerd. Onder hen Leen Harpe, die de komende Statenperiode een eenmansfractie vormt voor GroenLinks. Van de 39 leden van Provinciale Staten legden er 22 de eed af; 19 leden kozen voor het afleggen van de belofte.

De komende periode zal GroenLinks slechts met één zetel verttegenwoordigd zijn in de Provinciale Staten van Zeeland. Bij de verkiezingen van 2 maart verloor GroenLinks haar tweede zetel. De zetel wordt ingenomen door Leen Harpe, die daarmee de komende periode een eenmansfractie vormt.

In de ochtend werd afscheid genomen van de leden die niet terugkeren in Provinciale Staten. Leo Dalebout van GroenLinks was één van hen; hij stelde zich niet beschikbaar voor een nieuwe periode.

Als voorzitter van Provinciale Staten sprak Commissaris van de Koningin Karla Peijs de vertrekkende leden persoonlijk toe. Over Leo zei zij het volgende: "Leo Dalebout was het Statenlid met de kortste zittingstermijn; hij verving Gabriëlle van Dinteren van GroenLinks sinds juli 2010. Leo is een fervent marathonloper; aan zijn uithoudingsvermogen zal het niet gelegen hebben dat hij niet langer in de Staten zat."

Leo op zijn beurt sprak o.a. van "...het huidige college (van GS) dat een college naar mijn hart is... Het zal lang duren voor het weer zo groen wordt..." en hij roemde Marten Wiersma als voorman van GroenLinks in het college van Gedeputeerde Staten.

In Provinciale Staten werden met ingang van 10 maart 2011 de volgende leden geïnstalleerd:

VVD (7):
Sjoerd Heijning (Goes), Carla Schönknecht-Vermeulen (Vlissingen), Kees Bierens (Meliskerke), Hans van Geesbergen (Zierikzee), René Ruissen (Hulst), Carla de Paepe (Nieuwerkerk) en Jack Werkman (Scherpenisse)

PvdA (7):
Annebeth Evertz (Wemeldinge), Eric Hageman (Middelburg), Ron de Kort (Vogelwaarde), Anton van Haperen (Koedekerke), Piet Hamelink (Wissenkerke), Bayram Erbisim (Terneuzen) en Gertjan Bouterse (Koudekerke)

CDA (6):
Patricia de Milliano-van den Hemel (Oostburg), Kees van Beveren (Middelburg), Ben Pauwels (Kloosterzande), Koos Meulenberg (Wissenkerke), Jan Bergen (Oost-Souburg) en Bas Feijtel (Wemeldinge)

PVV (5):
Peter van Dijk (Goes), Hanny Thomaes (Hoofdplaat), Ruud Haaze (Arnemuiden), Wim Markusse (Sint-Maartensdijk) en Ruud Muste (Hulst)

SGP (4):
George van Heukelom (Nieuwerkerk), Goos Roeland (Sint-Annaland), Ad Dorst (Kapelle) en Harry van der Maas (Aagtekerke)

SP (3):
Ger van Unen (Kloosterzande), Roland van Tilborg (Sint-Maartensdijk) en Jeroen van Dijen (Middelburg)

ChristenUnie (2):
Arjan Beekman (Krabbendijke) en Paul Colijn (Goes)

D66 (2):
Alex Hijgenaar (Bruinisse) en Tom Aalfs (Vlissingen)

Partij voor Zeeland (2):
Johan Robesin (Hoek) en Francois Babijn (Oostburg)

GroenLinks (1):
Leen Harpe (Middelburg)

Het College van Gedeputeerde Staten blijft voorlopig aan, totdat er een coalitie gevormd is. Hoe het nieuwe college zal worden samengesteld, is afhankelijk van de uitkomst van de onderhandelingen die partijen daarover voeren.

Het aantal commissies in Provinciale Staten is teruggebracht van vier naar drie, te weten: Bestuur, Financiën & Welzijn (BFW), Ruimte, Ecologie en Water (REW), Economie & Mobiliteit (EM)

In de pers:

PZC | Grimmig besluit van Statenperiode:
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/8301136/Grimmig-besluit-van-Statenperiod...

Omroep Zeeland |Nieuwe Provinciale Staten aan de slag
http://www.omroepzeeland.nl/149882/2011-03-10/nieuwe-provinciale-staten-...

Omroep Zeeland | Lintjes voor Vogelaar en Van Oostenbrugge
http://www.omroepzeeland.nl/149749/2011-03-10/lintjes-bij-afscheid-vogel...