Koppejan vindt de verdragen met Vlaanderen fout

Een van de laatste campagneactiviteiten was een debat op 28 februari voor Omroep Hulst TV. Er werd een opname gemaakt over het O-woord (ontpolderen). Gasten waren naast onze lijsttrekker Leen Harpe onder meer: Ad Koppejan, Magda de Feijter en Ron de Kort

Leen Harpe betoogde dat ontpolderen onlosmakelijk onderdeel is van de met Vlaanderen gesloten verdragen over veiligheid tegen overstromen, toegang tot de haven van Antwerpen (verdieping van de Westerschelde) en natuurontwikkeling. De verdragen zijn vooral door toedoen van CDA en VVD tot stand gekomen en daarom ondertekend door een CDA-minister en een VVD-staatssecretaris.

Ad Koppejan erkende tot tweemaal toe ruiterlijk dat het een fout is geweest daar de Hedwigepolder bij te betrekken. Hij zegt eigenlijk dat de Tweede Kamer een verkeerde beslissing heeft genomen. Dat is een erg vergaande uitspraak. Zeker wanneer bedacht wordt dat er drie onderzoeken zijn geweest om de juistheid van dat besluit aan te tonen. Probleem voor Koppejan is dat de verdragen één geheel zijn en niet zomaar gesplitst kunnen worden. Extra pijnlijk voor hem is dat het MP Balkenende was die de verdragen uiteindelijk te vuur en te zwaard heeft verdedigd. Het klinkt nu als: Tom Poes verzin een list.

Ronduit teleurstellend is het dat het CDA hier wederom een verkiezingsitem van heeft gemaakt en nog wel voor de Statenverkiezingen. Het probleem ligt echter geheel op het bordje van het kabinet. Hoe was het ook alweer: ”Afspraak is afspraak?”