De media berichtten dat minister Plasterk de provinciale herindeling wil doorzetten. Hij voegt de provincies Zeeland en Zuid-Holland samen. Bij het ministerie van BZK konden we deze informatie niet bevestigd krijgen. Leen Harpe stelde op 5 februari vragen - GS vinden provinciale herindeling geen oplossing voor regioproblematiek en kiezen voor een 'schaalbare overheid'. Lees meer >
Op de site van het ministerie van BiZa staat (ook) vandaag het volgende: "Provincies zijn onder andere verantwoordelijk voor de inrichting van het landelijk gebied, een bereikbare regio en het regionaal economisch beleid. Het kabinet-Rutte-Asscher wil in 2025 naar 5 landsdelen in plaats van de huidige 12 provincies. De waterschappen worden samengevoegd bij de landsdelen. (…)" GroenLinks stelt vragen:
Vragen
- Is er bij u of bij het IPO informatie binnengekomen c.q. bekend waaruit zou blijken dat de provincie Zeeland wellicht samengevoegd gaat worden met de provincie Zuid-Holland?
In een schriftelijke reactie op de motie Vliegenthart om te komen met een nadere analyse over nut, noodzaak en democratische wenselijkheid van de voornemens van de regering betreffende de bestuurlijke organisatie heeft de minister van BZK op 14 november 2013 aan de Eerste Kamer het volgende opgenomen:
"Op basis van de te onderscheiden ruimtelijk-economische ontwikkelingen zouden denkrichtingen voor de toekomstige structuur van het middenbestuur kunnen worden geschetst" en "In Zuid-Holland en Zeeland zijn de ruimtelijk-economische opgaven sterk verbonden met het havenindustrieel complex (corridor Rotterdam-Antwerpen) alsmede de waterhuishouding in de Zuidwestelijke Delta. De provincies werken sinds enkele jaren samen in het platform Vlaams-Nederlandse Delta"
Ook Groningen en Drenthe, en Overijssel en Gelderland worden door de minister op grond van met name ruimtelijk-economische opgaven aan elkaar verbonden.
In dezelfde brief schrijft de minister ook dat het kabinet met dit soort inventarisaties nadrukkelijk niet wil vooruitlopen op een indeling van de provincies nieuwe stijl. "Ervaringen in het verleden hebben aangetoond dat het streven naar een dergelijk beeld al snel wordt beleefd als blauwdruk-denken en leidt tot verzanding van bestuurlijke aanpassingen, hoe noodzakelijk ook. Maar tegelijk wil het kabinet niet handelen zonder visie. Reeds eerder werd het uitgangspunt aangehaald dat het kabinet bij bestuurlijke veranderingen kiest voor de weg daartussen:
zoveel mogelijk in aansluiting op bestaande ontwikkelingen stap-voor-stap werken, maar wel met een helder perspectief voor de lange termijn".
Het kabinet beoogt vóór het einde van deze kabinetsperiode te beschikken over een nader uitgewerkt perspectief voor een gerevitaliseerd en krachtig middenbestuur. - Heeft u inmiddels bij de minister geïnformeerd of en waarom hij deze informatie heeft verstrekt? (Het gerucht gaat dat hij terloops een opmerking heeft gemaakt tegenover een journalist.)
Desgevraagd hebben ambtenaren van BZK ontkend dat het artikel in de Telegraaf over de Landsdeelvorming gebaseerd zou zijn op een officieel standpunt van BZK. Ook de minister zelf heeft in een ontmoeting met de CdK het artikel in de Telegraaf ontkracht.
De CdK heeft als voorzitter van de 'tafel van 15' minister Plasterk uitgenodigd voor een werkbezoek aan onze provincie om de minister te informeren over de Zeeuwse kracht, de specifiek Zeeuwse sociaal-culturele identiteit, en de wijze waarop Zeeland zich aan het voorbereiden is voor de toekomst. - Stel dat, wat zou dan het standpunt van het college zijn over de landsdelen in plaats van de huidige 12 provincies? Dit uiteraard m.b.t. Zeeland.
Net als de provincies Friesland, Noord-Brabant en Limburg heeft Zeeland een sterke eigen identiteit. Gelet op onze positie in de Zuidwestelijke Delta en onze 'grensontkennende' samenwerking in wisselende coalities met onze drie buren Zuid-Holland, West-Brabant en Vlaanderen ligt een integrale fusie met Zuid-Holland niet voor de hand. Provinciale herindeling is geen oplossing voor regioproblematiek. Elke taak kent zijn eigen, optimale schaalgrootte. Wij kiezen daarom voor een 'schaalbare overheid’, die per taak kan kiezen voor de optimale schaal. Die werkwijze vraagt om een flexibele overheid die kan samenwerken over de grenzen van bestaande organisaties heen. - Vindt u het niet de hoogste tijd dit onderwerp op korte termijn voor de Staten te agenderen?
De 'landsdelendiscussie' krijgt een plek in het proces 'Veerkrachtig Zeeuws bestuur'. Doel van dit proces is te bewerkstelligen dat het openbaar bestuur in Zeeland een adequaat antwoord kan geven op de huidige en toekomstige inhoudelijke en maatschappelijke opgaven die op ons af komen. Het is de bedoeling dat na vaststelling van het concept-plan van aanpak door de 'Tafel van 15' dit voorjaar het concept nog voor de zomer ter bespreking aan uw Staten voor te leggen. - Bent u met ons van mening dat de grootste provincie van Nederland te klein is?
Nee.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In 2010 ontwikkelde GroenLinks Zeeland een visie op provincies:
"De grootste provincie van Nederland is te klein"
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In de media: