"Provinciewerk" is de informatierubriek van de Provincie Zeeland, die paginagroot verschijnt in de Zeeuwse huis-aan-huiskranten. Het is een gezamenlijke uitgave van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. De rubriek laat zien waar de Provincie werk van maakt. In deze uitgave Statenlid Leen Harpe over de kracht van kleinschaligheid.
Profiel: Leen Harpe (65, GroenLinks) is al vele jaren een bevlogen politicus. Hij begon bij de ARP die uiteindelijk opging in het CDA. Door zijn verhuizing naar Zeeland kwam hij in contact met een zeer creatieve en actieve partij GroenLinks, waar hij lid van werd. De afgelopen twaalf jaar heeft hij zich met hart en ziel als lid van provinciale Staten voor de belangen van de GroenLinks kiezers. Na deze Statenperiode stopt Leen in 2015 met de politiek en gaat hij samen met zijn vrouw Anneke genieten van meer vrije tijd. “Ik heb de afgelopen tijd een dubbele baan gehad en nu is het tijd om me te gaan toeleggen op de Franse keuken, waarin ik me nog moet bekwamen.”
Terugblik
Leen kijkt terug op een paar grote dossiers zoals Thermphos, Delta N.V. en de transitie van de Jeugdzorg. “Ik maak me zorgen over de toekomst, omdat het bij geen van deze onderwerpen duidelijk is hoe ze aflopen. Thermphos wordt weliswaar gedeeltelijk gesaneerd, maar er wacht nog een grote erfenis voor de Provincie. Delta loopt voor de muziek uit en de Staten hebben er geen grip op. En dan is er nog de jeugdzorg, waarvan de gedeputeerde zegt dat het allemaal wel goed komt. Ik maak me alleen maar zorgen of hulpzoekenden niet in de problemen komen. Daarbij komt nog de financiële positie van de Provincie: ‘de hardware’. De begroting lijkt wel op orde, en technisch zal dat wel zo zijn, maar ik verwacht dat het nieuwe GS-college straks met forse tegenvallers te maken krijgt. Denk maar aan het teruglopende Delta - dividend.”
De kracht van Zeeland: kleinschaligheid
“Een totaal ander onderwerp, waarbij ik geen goed gevoel heb zijn de ruimtelijke ontwikkelingen in het nieuwe Omgevingsplan Zeeland. De hotspots, de inzet op grote projecten (zoals de ontwikkeling van de Veerse Dam die voorlopig van de baan is en de Schelphoek): ik vind dat er in Zeeland geen plaats is voor deze grootschaligheid. Zeeland moet het hebben van zijn kracht en die ligt in de kleinschaligheid. Dat is ook duidelijk gebleken uit de Toekomstvisie Zeeland 2040, die de afgelopen periode door de Staten is geïnitieerd. De charme, met name voor de toeristen, zit ‘m in de kleine dingen zoals de prachtige vergezichten, de dorpjes met de kerk in het centrum en ernaast een dorpskroeg, het ringrijden en de prachtige stranden waar je nog heerlijk kunt hengelen.”
Met trots kijkt hij terug op de successen van een kleine fractie, die in de oppositie toch zaken heeft weten te bereiken. “Een mooi voorbeeld daarvan is het initiatiefvoorstel voor gemeentelijke herindeling (minder gemeenten in Zeeland). Die haalde het niet in één keer, maar na de verkiezingen werd dit voorstel wel met een vrijwel ongewijzigd dictum aangenomen. Je moet er als politicus wel tegen kunnen dat het succes er soms wel komt, maar dan onder de noemer van het GS-college. Samengevat kijk ik met een voldaan gevoel terug op de afgelopen jaren. Lid zijn van Provinciale Staten is voor mij een eervolle positie!”
Kom ook naar de Statenvergadering
Op vrijdag 14 november 2014 vindt de openbare Provinciale Statenvergadering plaats in de Abdij van Middelburg vanaf 09.30 uur. De Najaarsnota en de begroting worden er onder andere besproken. Kijk op www.zeeland.nl voor de agenda en de internetuitzending. U bent ook van harte welkom op de publieke tribune van de Statenzaal.