Op aandringen van GroenLinks is op 24 april een extra PS vergdering ingelast over de marinierskazerne. Het politieke proces wordt zeer belemmerd door het digitaal vergaderen.GroenLinks vindt dat GS eerder met PS had af moeten stemmen, zowel qua inhoud als  over de procedure. Hieronder het betoog van ons statenlid Gerwi Temmink.

Voorzitter, 

Gelukkig praten PS en GS nu eindelijk weer over de marinierskazerne. Na het voorgenomen besluit van het kabinet, is dit na 4 en 13 maart jl. niet meer gebeurd. In de destijds unaniem aangenomen – en door GS gesteunde – motie staat duidelijk: PS zou met grote regelmaat betrokken worden over inhoud en voortgang en aan het begin van het proces gelegenheid krijgen ideeën aan te dragen. 

GroenLinks heeft waardering voor de voortvarendheid waarmee gestart is. En heeft begrip voor enige stagnatie vanwege de coronacrisis. Maar waarom pas op 8 april een eerste schrijven hierover van GS? Het proces is volgens dhr. Wientjes inmiddels al vergevorderd. 

Hoog tijd ons inziens om een en ander met elkaar te bespreken. Daarom heeft GroenLinks, mede namens D66, FvD, Lijst Koevoets, Pro Zeeland, PvdA, PVV-Bosch SP en 50PLUS, deze extra PS-vergadering aangevraagd. Om gelijk besluiten te kunnen nemen; over het proces, de kaders en de  inhoud. En hoe we als PS onze taken goed kunnen uitvoeren. Controleren bijvoorbeeld of GS haar mandaat passend gebruikt in lijn met die gewenste gezamenlijkheid, vraagt om volledige informatie. Ook andere partijen hebben hier al om gevraagd. 

Daarnaast speelt het herstel van vertrouwen een belangrijke rol. Na jarenlange vertraging meldt het Rijk eerst niets over de zoektocht naar andere locaties, beantwoordt zij cruciale vragen nog steeds niet, maar verlangt zij wel van de Zeeuwse politiek op zeer korte termijn accordering voor de aan te bieden compensatie. Voor GroenLinks geldt: eerst zien, dan geloven. GroenLinks heeft inmiddels inhoudelijke suggesties aangereikt aan dhr. Wientjes, GS en PS. (Kern: inzetten op versnelling vergroening economie en energie levert meer werk, onderzoek, aantrekkingskracht en structurele versterking).  

GroenLinks heeft voor vandaag nog een aantal vragen:  

1. Waarom pas op 8 april een eerste brief over dat proces en de indeling? De media rapporteerde hier al eerder over. Hoe ziet GS de communicatie met PS?

Reactie GS: we hebben veel gedeeld (ja voor 13 mrt en na 8 april over procedures); ook enkele andere partijen misten de tussenstappen en inhoudelijke inbreng, maar die bleven uit beeld, mede door korte tijd en/of geen aandringen door anderen. 

2. GS onderstreepte het belang van samen optrekken. Wij hebben ons daar netjes aan gehouden. Wat heeft GS inhoudelijk reeds ingebracht? Is hierover contact geweest met de coalitiepartijen? Zo ja, waarom niet met oppositie? Zo nee, hoe weet GS dan of zij handelt vanuit die eenheid? Hoe kan PS dan kaders stellen en/of controleren? 

Reactie GS: iedereen heeft dezelfde informatie gehad en is er op dezelfde manier bij betrokken. 

3. Wat gaat GS doen met de wensenlijstjes? 

Alle wensenlijstjes van diverse partijen zullen gebundeld worden; zijn/gaan naar Wientjes en kunnen gebruikt worden bij vervolgbesprekingen met PS. 

4. Hoe zit het met het vertrouwen van GS richting Rijk? Is dat na alle boze uitingen met de komst van dhr. Wientjes hersteld? Hoe wil GS PS hierin meenemen?

Reactie GS: zij hebben vertrouwen in team Wientjes. Willen graag gezamenlijk op blijven trekken vanuit Zeeland. En – snel bekend gemaakt na ons verzoek om extra vergadering – PS gelegenheid bieden nog een keer met dhr. Wientjes van gedachten te wisselen alsook met GS: 1x met laatste kans op input en 1 x in PS ter accordering definitieve eindvoorstel van dhr. Wientjes via een Statenvoorstel. GroenLinks heeft afgeraden de discussie over de kerncentrale(s) daar nog langer bij te betrekken > absoluut geen voorbeeld van eenheid, 1/3 deel PS is tegen. En past hier zeker niet.   

5. GS geeft aan op korte termijn nog een aantal bijeenkomsten te beleggen. Dat is goed. Met ergens in juni een extra PS-vergadering om het eindresultaat van Wientjes voor te leggen ter accordering aan PS.  Wat nu als dat onverhoopt niet lukt?

Reactie GS: ook uit eerdere discussies > juridische weg staat dan nog altijd open. 

Naschrift: de fractie heeft de belemmeringen van het videovergaderen als PS ervaren en dit ook aangegeven. Het gebrek aan dynamiek en het ontbreken van het directe debat plus de korte, strakke planning houden het democratische proces zeer beperkt. We moe(s)ten het er  mee doen.