Marten Wiersma nieuwe voorzitter GroenLinks Zeeland

Nu Zeeland sinds vandaag een nieuw college van GS heeft, gaat ex-gedeputeerde Wiersma verder met het bureau dat hij 12 jaar geleden oprichtte: Wiersma Projecten en Advies. Hij vindt zichzelf veel te jong om op zijn lauweren te gaan rusten. Onlangs werd hij gekozen als nieuwe voorzitter van GroenLinks Zeeland en hij wil zich er voor inzetten de partij weer in de lift te krijgen in Zeeland.

De PZC interviewde Marten Wiersma en keek met hem terug op de voorbije vier jaren waarin hij gedeputeerde was voor onder meer economie en milieu. Wat is er bereikt in de periode dat zijn partij deel uitmaakte van de coalitie in het provinciaal bestuur van Zeeland?

Dat is een hele opsomming: meer bestuurlijke transparantie, de verdwijning van commissarissen uit de politiek bij energiebedrijf Delta, de introductie van groen gas en de aanzet tot het gebruik van meer biologische grondstoffen in de industrie. Volgens Wiersma 'zat er veel GroenLinks in dit college van GS'.

Veel visies van GroenLinks hebben gemakkelijk ingang gevonden bij het bedrijfsleven, zoals de groene economie. Overigens ligt de perfecte regio voor biobased economy tussen Lille en Leiden. Deze regio heeft het grootste chemiceluster ter wereld, de meest vruchtbare landbouwgrond, havens en topuniversiteiten. Al zeker honderd projecten zijn in voorbereiding en in uitvoering en er worden honderden miljoenen euro's geïnvesteerd. Daarmee heeft Zeeland een voorsprong.

Het PZC-interview is te lezen in de bijlage.