Daarom stelden we als fractie onderstaande vragen.

 

Statenvragen - MER levensduurverlenging kerncentrale Borssele

Colijnsplaat, 30  oktober 2024

Vragen ingevolge artikel 44 reglement van orde aan het college van Gedeputeerde Staten van  Inez Flameling en Ernst Jonker van PvdA-GroenLinks

-----------------------------------------------------------------------------------------

Toelichting:

De Adviescommissie MER (milieu effect rapportage) bracht op 25 oktober een zeer kritisch rapport uit over het milieueffectrapport  dat in opdracht van de minister is uitgevoerd voor de levensduurverlenging van de kerncentrale in Borssele. 

De commissie concludeert onder andere dat het onderdeel over nucleaire veiligheid en mogelijke calamiteiten en rampscenario’s niet goed is uitgewerkt en deels is gebaseerd op gedateerde informatie. 

Daarnaast zijn de consequenties voor de hoeveelheid nucleair afval, door een langere levensduur na 2033, onvoldoende onderbouwd. Dit geldt in het bijzonder voor veranderingen in de radioactieve samenstelling van ontmantelingsafval.

Ook zijn veranderingen in de directe omgeving van de centrale niet meegenomen en ontbreekt informatie over de effecten op natuur en water. 

De commissie concludeert: “Het aanvullen van deze informatie is essentieel om het belang van de leefomgeving volwaardig mee te kunnen wegen bij een besluit over de Kernenergie Wetswijziging".

Het valt de Commissie tot slot op dat een aantal algemene uitspraken over kernenergie in het MER niet onderbouwd of discutabel zijn. Dit zet de lezer van de MER mogelijk op het verkeerde been. De Commissie adviseert deze uitspraken in de aanvulling te nuanceren of te verbeteren.

(Het persbericht van de commissie MER en een krantenartikel over het advies vindt u in bijlage). 

Wij nemen deze kritiek zeer serieus: Levensduurverlenging van de kerncentrale mag onder geen enkel beding ten koste gaan van de natuur, van onze leefomgeving en van de veiligheid en gezondheid van de inwoners van Zeeland. Wij verwachten dan ook van de minister en de beide Kamers dat er geen wijziging van de kernenergiewet plaatsvindt ten behoeve van de levensduurverlenging, voordat het advies van de commissie MER integraal is overgenomen. 

 

We hebben de volgende vragen aan het provinciebestuur:

  1. Kan GS een appreciatie geven van het advies van de commissie MER? 

Op welke punten acht u het advies van belang voor het provinciale beleid?

Graag een toelichting.

  1. Is GS bereid om van de minister te eisen, namens alle inwoners van Zeeland, dat dit advies van de commissie MER integraal wordt overgenomen? 

Graag een toelichting. 

  1. Is GS bereid de samenwerking met de minister in het dossier ‘kernenergie’ te beëindigen als de minister de MER niet aanpast conform de adviezen van de commissie MER? 

Graag een toelichting.

 

bijlage: persbericht commissie voor MER

krantenartikel over dit advies