Met eigen inkomsten EU kan bijdrage lidstaten omlaag

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout verwelkomt de voorstellen om de Europese Unie meer eigen inkomsten te geven, zodat de bijdragen van de lidstaten omlaag kunnen. Dat maakt de financiering van Europa eerlijker en transparanter. De voorstellen voor zogenoemde eigen middelen komen van de Europese Commissie. Die presenteerde woensdagavond haar plannen voor de meerjarenbegroting van 2011 tot 2020.

“Ik ben blij dat de Europese Commissie voorstelt eigen middelen te genereren: dat verhoogt de transparantie en verlaagt de afdracht”, legt Eickhout uit. Door bijvoorbeeld een kleine heffing van de financiële markten te vragen zal de begroting van de EU veel minder afhankelijk worden van de bijdragen van lidstaten. “Bovendien komen de lasten dan terecht bij de zwaarste schouders.”

Eickhout is minder te spreken over de manier waarop de Europese Commissie haar begroting nu opbouwt. Hij wil dat de Europese Commissie duidelijk maakt waar Europa voor staat en wat dat kost. “De discussie over het uitgeven van geld moet samen gaan met een transparant verhaal over de budgetten. De Europese Commissie gebruikt nu boekhoudkundige rookgordijnen om iedereen tevreden te houden. Ik vind dat niet verstandig: maak je keuzes helder en ga het debat aan.”

De exacte details in de uitgaven van de begroting zijn nog niet bekend omdat dat afhang van de uiteindelijke gedetailleerde voorstellen op verschillende beleidsterreinen. Eickhout wil dat duurzame groei en de 'groene economie' prioriteit krijgen.

Europa moet het voortouw nemen in het omschakelen naar een duurzame en groene economie. Het Europees Parlement steunt de voorstellen van de Groenen om prioriteit te geven aan bijvoorbeeld energiebesparing en aan duurzame energieprojecten. Ook de Europese Commissie noemt nu vergroening als een van de vernieuwingen in het budget.