In aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen diende GroenLinks een motie in in de Statenvergadering van 13 november en riep de GroenLinks Statenfracties van de andere provincies op een soortgelijke motie in te dienen. (Meer hierover elders op deze site). In Zeeland haalde de motie het niet (CU en SP stemden met GL voor de motie) en verderop is te lezen hoe het de andere Statenfracties verging.

Flevoland

“Motie Kopenhagen is in Flevoland met grote meerderheid aanvaard. Alleen de VVD stemde tegen.”

Adilia Roda, fractievoorzitter

Drenthe

“In Drenthe werd bij het vooroverleg al duidelijk dat deze motie het niet zou halen; daarom niet ingediend. In gemeenteraad Assen is het wel ingediend en met 1 stem verschil niet aangenomen. Die kans wilde ik niet lopen. Wel afgelopen woensdag de motie over herinrichting bestuur aangenomen. Ook n.a.v. IPO-congres en motie in Utrecht. Motie is ook in Drenthe unaniem aangenomen.”

Jan Langenkamp, fractievoorzitter

Gelderland

“Wij hebben geen motie ingediend in relatie tot Kopenhagen. Wel hebben wij bij de behandeling van de begroting voor 2010 nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de uitvoering van het provinciale klimaatbeleid. Een jaar geleden is het programma daarvoor vastgesteld. Deze zomer hebben we ingestemd met de verkoop van de aandelen NUON, waarvan een deel van de opbrengst is toegevoegd aan het klimaatprogramma. Op dit moment wordt er veel minder uitgegeven aan de klimaataanpak dan in de begroting beschikbaar is. Daarnaast heeft GS op verzoek van GroenLinks toegezegd op diverse belangrijke beleidsthema's een klimaattoets toe te passen voor besluitvorming.

Omdat we niet echt tevreden zijn over de voortgang, hebben we bij de begrotingsbehandeling in Provinciale Staten gevraagd om een meer voortvarende uitvoering van het vastgestelde beleid en ook het meer aansprekend uitdragen daarvan. Een voorbeeld is de trage voortgang van de windenergie (waar deze week overigens door GS in Gelderland wel weer een positieve stap is gezet, door aan te kondigen dat er extra instrumenten zullen worden ingezet om de doelstellingen te realiseren). Kortom, geen motie, maar wel vergelijkbare inzet.”

Jan Wijnia, fractievoorzitter

Friesland

“Wij hebben in Fryslân een erg actieve gedeputeerde op dit gebied. Een motie zou te veel van het goede zijn geweest. We hebben hem daarom niet ingediend.”

Irona Groeneveld, fractievoorzitter

Overijssel

“In Overijssel hebben we gisteren de motie ook ingediend. Helaas zonder enig resultaat. Alleen de SP stemde mee in. Duurzaamheid en klimaatvraagstuk blijft in Overijssel helaas een papieren vraagstuk.”

Mimi van Olphen, fractievoorzitter

Noord-Brabant

“In Noord-Brabant hebben we een motie voor een provinciale klimaattop ingediend tijdens de PS-vergadering van 20 november. Helaas bleek ook in Brabant de steun maar heel beperkt. Bovendien zijn de staten volop in bespreking om een masterplan Energie vast te stellen. Hier kan misschien ook nog een conferentie aan geknoopt worden. Vandaar de motie klimaattop teruggetrokken en niet in stemming gebracht. Maar wordt zeker vervolgd.”

Johan Martens, fractievoorzitter

Limburg

“In Limburg hebben we bij de begrotingsbehandeling van 13 november de motie ingebracht en deze is aangenomen met steun van alle partijen behalve de VVD (!). Volgens de gedeputeerde past het uitstekend in het duurzaamheidbeleid en het Cradle to Cradle beleid werd derhalve gemakkelijk overgenomen door het college.

Margriet van Tulder, fractievoorzitter