Leen Harpe stelde op 4 febr. nieuwe, nadere vragen over het gebruik van het 'gewasbeschermingsmiddel' monam [metam-natrium]. Dit omdat de beantwoording door het college van Gedeputeerde Staten onvolledig dan wel mogelijk onjuist was. "Het college gedraagt zich als een tandeloos monster. De grote gezondheidsrisico’s zijn bij dit college niet in beeld", aldus Leen Harpe. Leest u zelf:
[Eerdere vragen over dit onderwerp vind je hier]
Onderwerp: Gezondheidsrisico’s
Toelichting
De GroenLinks Statenfractie heeft kennis genomen van de vragen van de CDA-Statenfractie d.d. 3 februari jl. over het hoogspanningstracé Tilburg – Borssele. Daarin wordt gewag gemaakt van: “een verhoogde kans op kinderleukemie (…). De veiligheidsgrens wordt daarom altijd vastgesteld op 0,4 microtesla.” De afstand waarop de veldsterkte van 0,4 microtesla wordt bereikt, is afhankelijk van het type hoogspanningslijn en de stroom door de elektriciteitsdraden. Deze afstand kan variëren tussen 25 m voor een 50 kV lijn tot 200 m bij een 380 kV hoogspanningslijn.*
De Gezondheidsraad heeft hier indertijd de nodige aanbevelingen voor gedaan. Dat heeft de Raad recentelijk ook gedaan over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en ook daar wordt gewezen op het risico van kinderleukemie. Het college en een Statenmeerderheid steunden afgelopen Statenvergadering de ‘motie afstandsbepaling en verbod gebruik metam-natrium (monam)’ niet.
Vragen
- Bent u met staatssecretaris Dijksma van mening dat gezondheid van mensen altijd voorop moet staan?
Ja. - In het zgn. vragenuurtje d.d. 20 november 2013 deelde de staatssecretaris mede dat: "wij al begonnen zijn met de voorbereidingen voor het uitvoeren van de aanbevelingen" uit het conceptrapport Gewasbescherming en Omwonenden. Wil het college er bij de staatssecretaris op aandringen deze aanbevelingen, nu ruim twee maanden verder, zo snel mogelijk te effectueren en bekend te maken?
Het definitieve rapport Gewasbescherming en Omwonenden is op 29 januari 2014 bekend gemaakt. In de brief van 18 februari 2014 aan de voorzitter van de Tweede Kamer heeft het kabinet het standpunt verwoord over dit rapport. Het kabinet is van mening dat het rapport een volledig en goed gebalanceerd advies is geworden. Zij heeft het advies inmiddels overgenomen en zal voortvarend aan de slag gaan met de aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Het betreffende advies is openbaar. - Wil het college, evenals de staatssecretaris, voorbereidingen treffen voor een wijziging van het Omgevingsplan en de gemeenten vragen dit ook voor relevante bestemmingsplannen te doen?
In de onder 2 genoemde brief van 18 februari 2014 is aangegeven dat het kabinet het gewenst acht dat ook voor gevoelige bestemmingen een teeltvrije zone wordt ingevoerd. Zij constateert echter dat dit op dit moment vanuit juridisch oogpunt lastig is, omdat de benodigde wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. Het kabinet vraagt juridisch advies over dit punt. Voor de zomer van 2014 zal het kabinet de Tweede Kamer hierover informeren. Deze informatie komt tijdig beschikbaar om deze te betrekken bij de
Omgevingsbalans in 2015. In dat kader zullen wij beoordelen of maatregelen op provinciaal niveau of gemeentelijk niveau noodzakelijk en uitvoerbaar zijn. - In het advies van 9 juli 2013 heeft het College voor de toelating van gewasbeschermings-middelen en biociden (Ctgb) een negatief advies uitgebracht voor de beoogde toepassing van het middel Monam CleanStart omdat de normen voor uitspoeling, vogels, zoogdieren, niet doelwit arthropoden en wormen aanzienlijk worden overschreden** . Bent u bereid de staatssecretaris te vragen om, conform het advies van de Ctgb, in afwachting van te nemen maatregelen geen vrijstellingen meer te verlenen dan wel deze in te trekken?
Neen, het gaat hier om een bevoegdheid van de staatssecretaris. Onderzoek naar een juridische basis vindt plaats. Dit wachten wij af. - Kunt u tegen deze achtergrond de beantwoording van vraag 4*** op onze eerder gestelde vragen nog eens toelichten?
Voor metam-natrium geldt een EU vrijstelling tot eind 2014. Het Ctgb heeft een negatief advies uitgebracht over het vrijstellen van de inzet van het middel vaker dan één keer per vijf jaar, zoals is toegestaan. Dit advies is gewogen samen met het advies van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit die adviseerden over de landbouwkundige noodzaak. Uit de Kamerbrief van 3 februari jl.
(kenmerk DGA-PAV/13208700) blijkt dat de staatssecretaris slechts voor een zeer beperkt areaal (extra) vrijstelling verleent en met instelling van extra gebruiksvoorschriften.
In 2013 betrof de vrijstelling een areaal van 3,5 ha. In de gevallen dat vrijstelling wordt verleend is sprake van een groot belang voor de bedrijven het middel in te zetten en is sprake van een uitroeiingsverplichting. - Wilt u er bij de landbouworganisaties , gezien de ernst van de zaak, op aandringen om in afwachting van nadere regelgeving het middel monam niet meer te gebruiken?
De inzet van metam-natrium is aan strikte voorwaarden gekoppeld. Op dit moment is het middel nog niet verboden en kan binnen wettelijk gestelde kaders worden ingezet. Wij willen er bij de landbouworganisaties op aandringen dat zij hun achterban er op attenderen het middel conform de gebruiksvoorschriften in te zetten.