De Statenfractie legde vandaag een werkbezoek af bij DELTA Netwerkbedrijf (DNWB) om zich op de hoogte te stellen van mogelijkheden en kansen van de betrouwbaarheid van het energienetwerk in Zeeland en de kansen om dit netwerk 'slimmer' te maken met het oog op verduurzaming.
Immers, als er steeds meer decentrale opwek van elektriciteit (zon en wind) én van (groen) biogas plaatsvindt, zal het netwerk aan nieuwe eisen moeten voldoen. Ook zal het netwerk veel flexiber moeten inspelen op tijdelijke tekorten en overschotten bij de (diverse) leveranciers en afnemers. Juist Zeeland zou een proefregio kunnen zijn bij de opbouw van deze 'slimme netwerken'. In Zeeland is immers veel decentrale opwek: de groei van het windmolenbestand gaat nog steeds door! GroenLinks is van mening dat de aansluitkosten voor bijvoorbeeld windmolens in de tarieven verrekend moeten worden, Zodat een landelijk level playing field ontstaat.
Ook vindt GroenLinks het van groot belang dat het netwerk te allen tijde de toegang van 'groene stroom' kan garanderen. Het zou immers contraproductief zijn als bv. grijze kolenstroom voorrang zou krijgen boven CO2-vrije windenergie. De onafhankelijke positie van het netbeheer t.o.v. de prodcutiebedrijven, waaronder EPZ, is voor GroenLinks dan ook een eerste voorwaarde voor het functioneren van DNWB.
Tenslotte is aandacht besteed aan de inpassing in het Europees netwerk en de samenwerking met de beheerders van het hoogspanninsgnet, zoals TenneT. Juist door slimme koppelingen is de onbalans in het Europese netwerk goed op te vangen, zo blijkt uit Europese studies. En dat is een voorwaarde voor het benutten van zonne- en windenergie.
Voor inlichtingen: Leen Harpe, (0118) 64 33 01; harpe@zeelandnet.nl