Het omgevingsplan en de daarbijbehorende verordering is door GroenLinks afgewezen. Hieronder de opvattingen van GroenLinks. 

Omdat er onvoldoende van onze standpunten meegenomen zijn hebben we niet met het plan en de verordening ingestemd. 

Voorzitter,

“Wat mag waar wel of niet gerealiseerd worden in Zeeland?” Dat is waar het feitelijk om draait bij het voorliggende Omgevingsplan 2018. En de Verordening. Neem even zo’n 600 pagina’s tekst door en je weet het antwoord! Ik geef toe: zelfs voor een verwoed lezer als ondergetekende een taaie klus. Er resteert dan nog 1 vraag: “Is het ruimtelijk beleid voor Zeeland nu inderdaad helder tot in lengte van jaren?”

Immers: voordat over een paar jaar de nieuwe Omgevingswet van kracht wordt, is het de bedoeling dat we met provincie, gemeenten, waterschap en alle andere partners gezamenlijk komen tot een gedragen omgevingsvisie. Voor heel Zeeland, zoals dat ook gelukt is voor de kustvisie. Dat leidt vast tot verfijningen en aanscherping van dit Omgevingsplan 2018 in een richting die spaarzaam omgaat met de ruimte, waardevolle landschappen beschermd en waar de kwaliteit van leef- en werkomgeving nog verder toeneemt. Iets waar GroenLinks naar uitkijkt. U mag van ons verwachten dat wij hier op allerlei manieren aan zullen meewerken.

Bij het stellen van kaders voor deze beleidsnota in februari van dit jaar heeft de fractie van GroenLinks middels een tiental amendementen en moties getracht die kaders voor het omgevingsplan scherper te krijgen. Helaas kregen die niet genoeg bijval, waardoor wij destijds niet instemden met de kadernota.

Onze zorgen rondom de Deltawateren en het achterland zijn niet veranderd. Met betrekking tot de biodiversiteit boven en onder water bijvoorbeeld. Of de mogelijkheden die erin blijven voor verblijfsrecreatie: meer vakantiehuisjes, meer hotels, ook op plaatsen waar dat helemaal niet past in het landschap en bij de beleving van Zeeland: rust, ruimte, weidsheid. Bovendien blijven uitbreiding en schaalvergroting in de landbouw en veehouderij mogelijk. Zoals ook rond het thema wonen en woningmarktafspraken nog het nodige flexibel blijft. Bovendien zien we de hotspots uit het verleden uitdijen en daar moet dan ook nog een luchtvaartbesluit over genomen worden.

Voorzitter, ik zie mijn collega’s denken “O nee, hij gaat toch niet weer al die amendementen en moties indienen?” Ik kan u gerust stellen. Nee, dat ga ik niet doen. Ik ben realist genoeg om te beseffen dat ze weer verworpen zouden worden. Bovendien zitten er in het omgevingsplan onderdelen waar mijn fractie - als eerste – al jarenlang om vraagt. Meer inzetten op realisatie van vergroening van de economie bijvoorbeeld, circulair en biobased, en de klimaatadaptie. Plus meer gebruik maken van de kansen die de energietransitie biedt voor onze provincie. Aan besparingen, aan diversiteiten bij het opwekken van duurzame energie als ook in het efficiënt gebruik ervan. Uiteraard met oog voor inpasbaarheid in het landschap. En met behoud van het karakteristieke in deze. Alsook de kansen die dit biedt om je te onderscheiden.

Voorzitter, misschien herkent u het dilemma waar mijn fractie mee worstelt? 600 bladzijden doornemen, goede aanknopingspunten ontdekken die aansluiten bij wat je voor ogen hebt. Maar ook vraagtekens en beleidsvoornemens die totaal niet stroken met wat wij voorstaan. Doelbewust is GroenLinks daarom mede-indiener van een aantal amendementen en moties die juist daarop bijstellingen beogen. Ik som ze even kort op. De toelichting laat ik aan de indieners.

Allereerst de Deltawateren en het achterland. Werk eerst aan gebiedsvisies en prioriteer die! In veel van die gebieden heerst nu onrust. Zie de demonstraties van vanochtend op het Abdijplein. Het Veerse Meer voorop: waar eerst 200 huisjes gepland stonden kan dit nu al oplopen tot 800 voor een vakantiepark terwijl er al een forst overschot aan accommodatie is in Zeeland. Zorg ook voor behoud van diversiteit binnen de verblijfsrecreatie, want recreëren in onze provincie moet wel voor iedereen bereik- en betaalbaar blijven vindt mijn fractie. Hierover heerst grote maatschappelijk onrust. Net als bijvoorbeeld op Schouwen-Duiveland, rond het Verdronken land van Saeftinghe en in de Zak van Zuid-Beveland, o.a. bij plannen voor een hotel. GroenLinks is daarom mede-indiener van amendementen en moties waar D66 mee gekomen is.

Idem waar D66 aanscherpingen en voorwaarden voorstelt m.b.t. de energietransitie. GroenLinks staat al jaren verduurzaming van de landbouw voor. Gelukkig erkent de minister ondertussen dat het zo inderdaad niet door kan gaan. Onze ideeën voor een natuur-inclusieve, duurzame landbouw brengen we wel weer ter sprake bij de totstandkoming van de omgevingsvisie. Voor dit tussenliggende omgevingsplan vinden we in elk geval dat de definitie van een grondgebonden agrarisch bedrijf aangescherpt moet worden. Dus is GroenLinks mede-indiener van het amendement van D66 hierover.

 

Op de regelmatig terugkerende onrust rond luchtkwaliteit en het stralingsgevaar komt GroenLinks eveneens terug bij de omgevingsvisie. Wij zijn nu mede-indiener van een motie van 50Plus om te bekijken of het aantal meetpunten in ieder geval omhoog kan. Dat GroenLinks het karakteristieke Zeeuwse landschap wil behouden en versterken is de reden dat wij mede-indiener zijn van 2 PvdA-amendementen : 1 over reclameborden en 1 over clustering aquacultuur.

GroenLinks is blij met de brief van GS waarin bekend gemaakt is, dat Zeeland zich ook heeft aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Voortschrijdend inzicht van het college scheelt mij weer een motie (die het zeker wel gehaald zou hebben). Ik zie graag dat GroenLinks vaker op deze manier bediend wordt!

Blijft natuurlijk de vraag wat GroenLinks moet doen met het voorstel. Ik heb aangegeven dat ik op sommige terreinen volledig achter het omgevingsplan sta; op andere terreinen vind ik het niet ver genoeg gaan. Mijn eindoordeel zal ik af laten hangen van de amendementen en moties waarvan wij (mede)indiener zijn.

Want ik kom nog met 1 motie. De strekking is dat mijn fractie, samen met die van D66 en ZL , GS opdraagt al het mogelijke te doen om in samenwerking met alle betrokkenen te bewerkstelligen dat de evt. komst van een forse mestvergister niet zal plaatsvinden op de beoogde locatie nabij de glastuinbouwkassen te Rilland, maar op een bedrijventerrein op een dusdanige afstand dat de risico’s voor de volksgezondheid, de veiligheid en de kwaliteit van de daar geteelde producten niet in het geding kan komen. Nog afgezien van of zo’n vergister wel gewenst is gezien waar de mest vandaan komt: Brabant vooral, dat is niet wat wij voorstaan, maar nu niet aan de orde. GroenLinks kijkt daarom voorzitter uit naar kansen bij de nieuwe omgevingsvisie!

Tweede Termijn

De enige toezegging die de gehele oppositie wist te realiseren is de toezegging dat er nog voor de Statenverkiezing een opsomming komt van gebieden waar een gebiedsvisie bepaald zou moeten worden in samenwerking met gemeenten, provincie, waterschap en alle andere partners. Het Veerse Meer voorop. Aangezien verder geen amendement/motie van ons is aangenomen, heeft GroenLinks niet ingestemd met het Omgevingsplan2018 en de verordening.