DELTA NV heeft het Amerikaanse Morgan Stanley ingehuurd om te kijken naar een mogelijke fusie of verkoop, aldus het FD. Volgens het FD is voor Morgan Stanley gekozen om de zoektocht internationaler te maken. De Staten zijn over dit onderzoek niet geïnformeerd. Dat is merkwaardig, omdat de betrokkenheid van de Staten (aandeelhoudersvisie) bij DELTA NV groot is. Leen Harpe stelde op 12 febr. vragen GS antwoorden o.a. dat "Bij de optie van verkoop van commerciële activiteiten meerdere scenario's mogelijk zijn,waarbij de positie van de kerncentrale een belangrijk element vormt"

Vragen

  1. In hoeverre loopt dit onderzoek in de pas met de aandeelhoudersstrategie?

    Na de vaststelling van de aandeelhoudersstrategie DELTA NV door Provinciale Staten op 1 november 2013 hebben vrijwel alle gemeentelijke aandeelhouders deze strategie in hun respectievelijke colleges en/of raden overgenomen. Op 25 november 2013 hebben de aandeelhouders tijdens een aandeelhoudersbijeenkomst hun brede steun voor deze strategie uitgesproken en in de Buitengewone Algemene vergadering van Aandeelhouders van 25 november 2013 is de aandeelhoudersstrategie besproken en vastgelegd. Daarmee is de aandeelhoudersstrategie een uitgangspunt geworden voor de

    Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van DELTA in hun beleid.



    In de aandeelhoudersstrategie hebben de aandeelhouders, DELTA verzocht een onderzoek te doen naar de volgende strategische opties: de huidige bedrijfsstrategie, fusie en verkoop van commerciële activiteiten.



    In lijn met het verzoek van de aandeelhouders is DELTA daarom gestart met een onderzoek naar het optimale toekomstscenario voor de onderneming.



    De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van DELTA hebben geconstateerd dat het voor een gedegen onderzoek noodzakelijk is, om een grondige voorbereiding te doen en op basis van eigen data en marktkennis de verschillende opties te bestuderen. Zij heeft daarbij de hulp ingeschakeld

    van een extern adviseur. Door deze grondige aanpak streeft DELTA ernaar om een optimaal resultaat van het onderzoek te bereiken.
  2. Indien de zoektocht grensoverschrijdend is, wat zijn dan de gevolgen voor de kerncentrale?

    In deze fase van het onderzoek is het nog te vroeg om uitspraken te doen over mogelijke gevolgen voor de kerncentrale.
  3. Behelst de opdracht ook verkoop van de energietak zonder de kerncentrale?

    In de aandeelhoudersstrategie hebben de aandeelhouders DELTA verzocht een onderzoek te doen naar de volgende strategische opties: de huidige bedrijfsstrategie, fusie en verkoop van commerciële activiteiten. Bij de optie van verkoop van commerciële activiteiten zijn meerdere scenario's mogelijk waarbij de positie van de kerncentrale een belangrijk element vormt.
  4. Hoe verhoudt zich het onderzoek tot de beantwoording van onze vragen d.d. 13 januari jl. ‘Voortijdig sluiten Kerncentrale Borssele’? Uit de beantwoording van vraag 5 zou zo maar kunnen worden afgeleid dat DELTA niet zonder de kerncentrale kan worden verkocht (“hét realistische scenario”)

    In het onderzoek dat in opdracht van DELTA wordt uitgevoerd, zijn meerdere scenario's mogelijk. Het is in deze fase van het onderzoek niet opportuun om uitspraken te doen, over de positie van de kerncentrale bij de verschillende scenario's.
  5. Wanneer worden de Staten geïnformeerd over de provinciale belangen i.c. de financiële gevolgen voor de provincie?

    In lijn met de toezegging van gedeputeerde Van Beveren zal Provinciale Staten periodiek worden geïnformeerd over de voortgang van de aandeelhouderscommissie DELTA met betrekking tot het onderzoek naar de strategische opties van DELTA dat deze aandeelhouderscommissie begeleidt. Vorige week hebben wij u per brief nader geïnformeerd.
  6. Onder het motto: “Je hoeft er niet van te houden om je er verantwoordelijk voor te voelen”, de laatste vraag: is het vanuit de positie als aandeelhouder en als openbaar bestuur o.a. belast met veiligheid verstandig de kerncentrale in buitenlandse handen te brengen?

    Borging van de veiligheid is een publieke taak die niet primair samenhangt met het houden van de aandelen in EPZ. Ongeacht de eigendom van de aandelen, geldt altijd dat EPZ als exploitant van de kerncentrale dient te voldoen aan alle wettelijke eisen die gelden voor dit type centrale. Diverse overheidsdiensten maar met name de kernfysische Dienst zien hierop toe, terwijl ook internationale

    organisaties zoals WANO en het Internationaal Atoom Agentschap hierop een toezichthoudende rol vervullen. Ook het Convenant KCB gesloten in 2006 waarborgt door een daarin opgenomen kettingbeding dat de kerncentrale gedurende de looptijd van haar exploitatie dient te blijven behoren

    tot de top 25% veiligste centrales van haar type, derhalve ook ongeacht de eigendom van de aandelen in EPZ.



    Bij een rechtstreekse of indirecte overdracht van de EPZ aandelen, bijvoorbeeld als gevolg van verkoop of fusie van DELTA aan een buitenlandse private partij zal de Provincie Zeeland als grootaandeelhouder van DELTA altijd zijn instemming moeten verlenen aan een wijziging van de EPZ statuten die een dergelijke overdracht in dat geval mogelijk zou maken. Tevens zal de instemming van medeaandeelhouder RWE noodzakelijk zijn.



    Bij die besluitvorming zal de afweging aan de orde komen of dit “verstandig“ is, hetgeen afhankelijk zal zijn van de kandidaat.



    Ten slotte dient vermeld te worden dat krachtens het “Aanvullend Convenant Publieke Belangen Kerncentrale Borssele“ van september 2011 mede ondertekend door DELTA Energy B.V., een voorgenomen overdracht door DELTA of RWE van de aandelen in EPZ bij de minister van Economische Zaken moet worden gemeld. De Minister kan zijn medewerking aan een voorgenomen overdracht onthouden indien hij van mening zou zijn dat hiermee de “Duurzame Exploitatie” van de kerncentrale niet langer verzekerd zou zijn. Dit maakt bijvoorbeeld overdracht slechts mogelijk aan partijen die gevestigd zijn in een land dat is toegetreden tot het Nonproliferatieverdrag en het Additionele Protocol

    en voorts is gebonden aan een verificatieovereenkomst met het Internationaal Atoomagentschap en deze heeft geïmplementeerd. De ultieme toets op de situatie ligt derhalve bij de Rijksoverheid.