Daarover hebben we als fractie vragen gesteld aan GS. U kunt hieronder de vragen lezen.
Statenvragen over informatieverstrekking volgens artikel 43 van de kernenergiewet
Colijnsplaat, 17 januari 2025
Vragen ingevolge artikel 44 reglement van orde aan het college van Gedeputeerde Staten van de leden Inez Flameling en Ernst Jonker (PvdA-GroenLinks).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Toelichting:
Volgens de kernenergiewet (art 43) is de minister verplicht de Nederlandse bevolking jaarlijks te informeren “over mogelijke ongevallen met een categorie A-object, de maatregelen ter voorkoming en bestrijding daarvan, daaronder begrepen maatregelen ter bescherming van de gezondheid, en de bij deze ongevallen te volgen gedragslijn“. De kerncentrale en de opslag van radioactief afval bij COVRA zijn beide een A-object.
Dit wetsartikel vraagt om een zeer actieve en frequente informatievoorziening aan alle huishoudens door de overheid. Hieraan wordt niet voldaan: bijna een jaar geleden berichtte de PZC dat 54% van de inwoners van Zeeland “geen idee heeft van wat te doen bij een nucleair incident”. De informatievoorziening is beperkt tot informatie op internet. We hebben navraag gedaan bij inwoners van Borsele en andere Zeeuwse gemeenten en niemand heeft in de afgelopen jaren een schriftelijke instructie ontvangen over wat te doen bij een incident met de kerncentrale – ook niet na het PZC-artikel van maart 2024. Er is in 2023 in het kader van de “Week van de Veiligheid” aandacht besteed aan een nucleair incident in het Borselse gemeentebulletin, maar ook deze informatie bestond slechts uit een verwijzing naar de website. Daarnaast bereikt dit bulletin niet iedereen. Ook voorlichtingsavonden en dergelijke bereiken maar een klein deel van de bevolking.
Bovendien kent Zeeland een groot aantal bezoekers die de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn. Dit zijn toeristen, expats en arbeidsmigranten; in het hoogseizoen zullen dus meer dan 400.000 mensen extra beschermd moeten worden. De website “Zeeland Veilig” verwijst hen naar een site van de ANVS, waar enkel Engelstalige summiere algemene video’s beschikbaar zijn.
Het lijkt ons noodzakelijk en in de letter en de geest van artikel 43 van de kernenergiewet om, naast “passieve” informatieverstrekking via internet, alle huishoudens van heel Zeeland ook actief jaarlijks te informeren. Als er een kernramp plaatsvindt is er geen tijd of mogelijkheid om het internet te raadplegen en het internet kan uitvallen door een stroomstoring. Bovendien leert de ervaring dat bij een incident er veel misinformatie op internet wordt verspreid. Daarnaast is niet iedereen digitaal vaardig.
Wij hebben hierover de volgende vragen aan GS:
- Wat is de afgelopen 10 jaar in Zeeland gebeurd aan informatievoorziening om te voldoen aan de informatieplicht van artikel 43 van de kernenergiewet?
- Is GS het met ons eens dat enkel passieve informatievoorziening via internet niet voldoende is en hiermee niet wordt voldaan aan art. 43 van de kernenergiewet? Graag een toelichting.
- Is GS het met ons eens dat alle inwoners van Zeeland op dezelfde wijze en met dezelfde intensiteit moeten worden geïnformeerd? Graag een toelichting.
- Is GS bereid om het voortouw te nemen om met de verantwoordelijke minister, de Veiligheidsregio en andere relevante partijen zo spoedig mogelijk de jaarlijkse actieve informatievoorziening voor alle (Zeeuwse) huishoudens te organiseren, conform de verplichting uit de kernenergiewet?
Zo ja, hoe gaat dat er uit zien?
Zo nee, waarom niet? - Zeeland kent jaarlijks meer dan tien miljoen toeristische overnachtingen plus bezoekers zonder overnachting. Op welke manier worden deze mensen geïnformeerd over de handelswijze bij een nucleair incident? Acht GS deze informatievoorziening afdoende? Graag een toelichting.
- In Zeeland werken meer dan 15.000 buitenlandse werknemers. Op welke manier worden deze mensen geïnformeerd over de handelswijze bij een nucleair incident? Op welke manier worden deze mensen geïnformeerd over de handelswijze bij een nucleair incident? Acht GS deze informatievoorziening afdoende? Graag een toelichting.
*Kernenergiewet: https://wetten.overheid.nl/BWBR0002402/2024-07-01