De Belgische kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 vertonen ernstige gebreken. Dat blijkt uit een studie, opgesteld door de onafhankelijke expert Ilse Tweer, aangesloten bij de universiteit van Wenen*. Het blijkt dat het gevaarlijk is om de twee centrales weer op te starten. GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout wil dat de andere kerncentrales in Europa onderworpen worden aan grootschalige documentatiecontroles en inspectieprogramma's. De kerncentrale van Borssele heeft een vergelijkbaar reactorvat als dat van Doel 3 en Tihange 2, maar pas in april 2013 zal Borssele haar eigen vat testen. Leen Harpe stelde op 14 jan. jl. vragen; GS 'hebben kennis genomen van het rapport' - hier de antwoorden:

Vragen

  1. Bent u bekend met het ook voor de KC Borssele verontrustende rapport?

    Wij hebben kennis genomen van het rapport.
  2. Wat is in het kader van de veiligheid uw oordeel over het gegeven dat de KC Borssele (blz. 9) behoort tot de KC’s met een risicovol reactorvat en een aantal vergelijkbare centrales uit veiligheidsoverwegingen al gesloten is?

    Zoals het rapport stelt is de KC Borsele (KCB) destijds geleverd door een andere leverancier dan de KC Doel. Dit betekent dat het ontwerp en de specificaties van gebruikte materialen verschillen van de KC Doel. Dit komt overeen met hetgeen de Kernfysische Dienst (KFD) aan de Minister heeft gerapporteerd. Een significant verschil is dat voor het reactorvat in de KCB ander staal is gebruikt en het reactorvat dus andere specificaties heeft. Hierdoor verschilt het gedrag van het staal tijdens de bewerkingen en in de gebruiksfase.

    Daarnaast blijkt uit het rapport van de KFD, opgesteld in het kader van de stresstest, dat de KCB veiliger is dan de vergunning vereist. Het oordeel op blz. 9 werpt geen nieuwe twijfel over dat standpunt.
  3. Zou op basis van deze systeemkennis niet per direct overgegaan moeten worden tot (althans voorlopige) sluiting van de KC?

    Nee.
  4. In de commissievergadering van afgelopen vrijdag zei gedeputeerde De Reu dat bestuurlijk Zeeland een niet al te beste naam heeft, vandaar ook LAND IN ZEE om dat te verbeteren. Kunt u aangeven in hoeverre het gedraai en gesol met de kerncentrale past binnen deze nieuwe collegefilosofie?

    Ten aanzien van de KCB heeft het college altijd een consistente lijn gevoerd. Ook nu.
  5. Vindt u het argument van EPZ dat ander staal werd gebruikt bij de KC Borssele na lezing van het rapport nog steeds houdbaar?

    Ja. Dit argument is door EPZ onderbouwd en door de KFD beoordeeld. De KFD heeft deze onderbouwing geaccepteerd en overeenkomstig de Minister geadviseerd.
  6. Verwijzende naar de conclusies van het rapport onder 5.3  kan onderzoek van het reactorvat geen dag meer wachten. Wilt u EPZ daar op aanspreken?

    Ieder signaal uit de nucleaire wereld wordt serieus genomen. De situatie in KC Doel wordt door EPZ en de toezichthouder (KFD) aandachtig gevolgd. EPZ heeft aangekondigd om tijdens de onderhoudsperiode van april 2013 aanvullend onderzoek te doen aan het reactorvat. De KFD zal toezicht houden op de kwaliteit en resultaten van dit onderzoek. Hierbij zullen inzichten uit het Belgisch onderzoek worden betrokken.

    Ten overvloede brengen wij in herinnering dat internationaal geen enkele toezichthouder een onmiddellijke stillegging noodzakelijk vindt.

_____________________________________________________________________________

*

http://www.greens-efa.eu/fileadmin/dam/Documents/Studies/Comments_on_fl…

"Germany's Siemens supplied the reactor vessel for the Netherlands' 485MW Borssele, but RDM was responsible for welding on the vessel in the 1970s. The Dutch nuclear watchdog does not plan to conduct additional tests on Borssele."24

"Dutch utility EPZ said Thursday that Rotterdam manufactured part of the reactor vessel for its Borssele‐1, but the use of different steel and components at that unit meant the situation at Doel‐3 was "not the same" as at Borssele‐1."25

5.3 Consequences for other RPVs (not only those manufactured by RDM)

The fact that not all reactor pressure vessels from a specific manufacturer are affected by the same type base metal defects indicates that the quality of forged materials can vary in a wide range.

Therefore the manufacturing documentation for each reactor pressure vessel in Europe and worldwide should be re‐analyzed with respect to performed dehydrogenation treatments and adequate documentation.

______________________________________________________________________________

In de media:

GroenLinks Europa: Onderzoek toont grote risico's Belgische kerncentrales aan

PZC: GroenLinks dringt opnieuw aan op directe sluiting kerncentrale Borssele