Het onderwerp past natuurlijk uitstekend bij ons manifestonderdeel Echte Inspraak. Wij vinden dat we de burger niet reactief mee willen laten denken over de ingebrachte ideeën. We hebben juist veel meer de behoefte om de eigen ideeën van de burger op te halen, proactief dus.
Voorzitter,
Van het weekend zat ik het Participatie Pleidooi van Challenge 2050 te lezen en bij de conclusie dat goed faciliteren het halve werk is werd ik getriggerd. Vooral de zin dat het niet alleen gaat om de procesbewaking, maar ook om de stoeltjes klaar te zetten voor de meeting, bedacht ik dat dit metaforisch kan zijn voor participerende rol van de Provincie.
Want vooropgesteld, de notitie Participatie onder de omgevingswet geeft duidelijk aan hoe de provincie actief mensen gaat benaderen bij burgerparticipatie. De instrumenten worden goed in beeld gebracht als de provincie zelf op pad gaat.
Echter missen we als PvdA GroenLinks wel het gedeelte overheidsparticipatie. Niet de provincie als vragende partij, maar de burger. De burger die misschien wel eens een grotere rol wil krijgen in zijn eigen omgeving. Niet afhankelijk wil zijn van reeds ingebrachte voorstellen. Daar geeft deze notitie eigenlijk nog helemaal geen antwoord op.
Vraag: hoe krijgt de overheidsparticipatie een grotere rol in deze visie?
In aanvulling op de BBB, een tweede punt, waar de notitie niet duidelijk over is, is de uitwerking van alle treden. Wat kunnen burgers verwachten? Neem bijvoorbeeld adviseren (3e trede). Letterlijk geeft de tekst wisselwerking aan dat; er van allerlei zaken worden uitgewisseld. Maar wat is de vervolgactie? Wat kan de burger verwachten? Wat zijn zijn rechten? Wat zijn zijn plichten? Hoe gaat de provincie om met terugkoppeling?
Vraag: hoe wordt besluitvorming in beeld gebracht voor de burger en de staten? En hoe gaan we daar vorm aangeven?
Uit de beantwoording van de gedeputeerde werd wel duidelijk, dat met het te nemen besluit er nog veel stappen zullen plaatsvinden. Als provincie hebben we de visie al vastgesteld en met deze notitie is vooral de gedachte vastgelegd, wat de provincie wil doen. Echter zullen deze stappen nog allemaal een vervolg krijgen in de aanpak, de werkwijze, processen en leidraden die opgesteld worden.
En wat nog veel belangrijker is, met onze vragen en alle andere wensen wordt de hele verordening Participatie in 2024 in zijn geheel voorgelegd aan de provinciale staten.
Gezien die uitleg van de gedeputeerde en betrokken ambtenaar, over de volgorde van besluitvorming, kunnen wij als PvdA-GroenLinks nu instemmen met deze notitie.
Echter geven wij Gedeputeerde Staten wel mee, dat we in die vervolgstappen vooral een actieve overheid zoeken. Waarbij we de burger niet reactief bevragen, maar juist faciliteren in hun wensen. En wij zeker zullen kijken hoe de provincie daar een grotere rol in gaat spelen.
Als tweede aandachtpunt zijn we het eens met de VVD inzake het verwachtingsmanagement, we gaven het ook al aan in ons verhaal en vragen daar in de verdere uitwerking invulling voor.