Greenpeace voerde vanmorgen actie bij de kerncentrale Borssele tegen het besluit van de overheid om de bejaarde centrale langer open te houden. Met projecties op de koepel van KC Borssele verbeeldde Greenpeace een kernramp. De centrale is ruim veertig jaar open; dat levert veiligheidsrisico's op.
Onlangs besloot de overheid dat de kerncentrale in Borssele nog twintig jaar open mag blijven. Greenpeace is het daar niet mee eens. Vandaag zijn ook de resultaten van onderzoek naar verouderde kerncentrales naar verouderde kerncentrales in Europa.
Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat kerncentrales ouder dan twintig jaar een verhoogde kans hebben op problemen. De centrale in Borssele is zelfs ouder dan veertig jaar, maar mag blijven draaien tot 2033,dik twintig jaar langer dan de beoogde termijn waarvoor hij was gebouwd.
Volgens Greenpeace is het dan ook onacceptabel dat de nucleaire industriede lusten heeft, terwijl de bevolking opdraait voor de risico’s en kosten bij een eventuele ramp. "Borssele is voor maar 1 procent aansprakelijk bij schade van een kernramp", aldus kernenergiedeskundige Jorien de Lege van Greenpeace.
In België betraden actievoerders het terrein van de centrale in Tihange. In Zwitserland bezetten ruim 100 actievoerders de centrale van Beznau en in Zweden beklommen verschillende actievoerders de centrale van Oskarshamns. Ook in Frankrijk en Spanje vonden protesten plaats.
Leen Harpe van GroenLinks maakt zich zorgen en stelt met regelmaat vragen over de kerncentrale. De laatstgestelde vragen gingen ook over een eventuele voortijdige sluiting.
In de media:greenpeace.nl: Protestactie tegen verlenging levensduur Borssele
PZC: Greenpeace protesteert tegen oude kerncentrale Borssele
Omroep Zeeland: Actie Greenpeace bij kerncentrale Borssele
Omroep Zeeland: Risico kerncentrale met de dag groter
hartvannederland.nl: Greenpeace in actie tegen oude kerncentrales