Recessie eurozone: Voorkom extra bezuinigingen die crisis verdiepen

Het kabinet wil volgend jaar extra bezuinigen, omdat de 3%-norm naar verwachting niet zal worden gehaald. Dit kan weer gevolgen hebben voor de provincie. GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout: "We moeten voorkomen dat extra bezuinigingen de crisis nog verdiepen".

De eurozone stevent op een nieuwe recessie af, zo maakte eurocommissaris Olli Rehn (Economische & Monetaire Zaken) vrijdag bekend. We moeten voorkomen dat extra bezuinigingen de crisis nog verdiepen, vindt Europarlementariër Bas Eickhout. Rehn moet de regels van het Stabiliteitspact benutten om het accent van bezuinigen naar hervormen te verschuiven.

“We lossen de eurocrisis niet op door de economie kapot te bezuinigen”, stelt Eickhout. “De fors stijgende werkloosheid laat zien dat de huidige aanpak van de crisis faalt. Het zou onverantwoord zijn als Rehn landen als Spanje, Frankrijk en Nederland nu dwingt om nog ingrijpender te bezuinigen. Hij moet de nadruk leggen op hervormingen die de economie sterker en groener maken.”

Drie procent

De drieprocentsnorm van het Stabiliteitspact is niet in marmer gebeiteld. Het pact voorziet in flexibiliteit ten tijde van een recessie, mits landen hun structurele tekort blijven terugdringen door middel van hervormingen. Spanje, Frankrijk en Nederland doen dat. Rehn heeft er in de afgelopen maanden – en ook vandaag - op gehint dat hij de flexibiliteit van het pact wil benutten door landen niet op hun nominale, maar op hun structurele tekort te beoordelen. Hij stuit daarbij echter op verzet van hardliners in Berlijn en bij de Europese Centrale Bank.

Het Europees Parlement versterkte de afgelopen jaren de positie van de Europese Commissie binnen het Stabiliteitspact, onder meer met het sixpack en het twopack. Eickhout: “Dat deden we om het Brusselse toezicht op de nationale begrotingen aan te scherpen, niet om Berlijn of Frankfurt aan het stuur te plaatsen. Rehn moet nu bewijzen dat hij geen marionet van Merkel en Draghi is.”