In 2006 heeft Zeeland Seaports [ZSP] een toezegging gedaan van 20 mln. euro voor het spoorproject Goes. ZSP wil deze bijdrage verlagen tot 12,15 mln. Redenen: zie het Statenvoorstel [verderop, achter de link]. Volgens afspraken worden de Staten in de gelegenheid gesteld hun gevoelens kenbaar te maken t.a.v. dit voorstel. Delen PS de mening van het college, dan zal het provinciebestuur geen wensen of bedenkingen uitspreken over de bijdrage van ZSP. Lees door>
Het Statenvoorstel is hier te vinden.
GroenLinks / Leen Harpe is van mening dat de Staten slechts kennis moeten nemen van het voorstel over het verstrekken van een bijdrage van € 12,15 miljoen door Zeeland-Seaports aan het spoorproject Goes. Leen Harpe dient hiervoor een amendement in [zie bijlage].
Toelichting Leen Harpe (tijdens PS):
Het bedrag dat ZSP wil uitbetalen aan Goes werd ooit getekend op een sigarendoosje. Of het ooit serieus zo bedoeld was of niet, het is het wel geworden. Het 'leuke' hieraan is dat na aanname van dit voorstel, er een tekort op de WCT geboekt kan worden van 44 miljoen euro - er was al een tekort van 33 miljoen, nu komt er ruim 12 miljoen bij. Dit tekort zou oorspronkelijk gefinancierd worden uit het WCT-budget. Maar er is nog geen kano afgemeerd. ZSP gelooft er nog in, blijkt uit de opmerking 'we weten dat het niet kan, maar hebben het niet losgelaten'. Goes heeft dit slim uitonderhandeld.
Eén punt echter (waar we liefst buiten blijven): je zou hier uit kunnen opmaken dat als ooit een beroep gedaan wordt op ZSP, zij kan zeggen: 'eigenlijk was u het wel eens'... Daarom wil ik van dit voorstel slechts kennis nemen. Vandaar het amendement, en de oproep om hier voor te stemmen.
De reactie van gedeputeerde Schönknecht:
"Zoals we het als aandeelhouders kúnnen doen, zo hebben wij het voorgesteld: ideeën meenemen / bedenkingen uiten."
Waarop Leen Harpe reageert:
Ik heb al eens gememoreerd: er moet nog een overeenkomst gemaakt worden tussen provincie, Goes en ZSP - merkwaardig! Als de Staten volledig geïnformeerd zouden worden, zou er eerst sprake zijn van een conceptovereenkomst. Nu weten we niet wat er in komt, maar het raakt ons wel.
De gedeputeerde:
Op 20 december is er een aandeelhoudersvergadering. ZSP zorgt voor een duidelijke overeenkomst. Deze bijdrage voldoet voor als de WCT wel wordt aangelegd, zodat er geen claim meer komt van Goes.
Leen Harpe:
Een overeenkomst is er pas als drie partijen het met elkaar eens zijn. U kunt niet garanderen dat er een overeenkomst is, dus daarom dit amendement.
Stemming:
amendement: vóór stemmen D66, SP en GroenLinks = verworpen.
het voorstel: vóór stemmen SGP, PVV, PvZ, VVD, CDA, PvdA en CU = aangenomen.
Lees ook het weblog van Leen Harpe over dit onderwerp.
Ontwerpbesluit:
De Staten der provincie Zeeland,
gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 12 november 2013, nr. 130023376dg ;
b e s l u i t e n :
G e e n w e n s e n of bedenkingen uit te spreken over het verstrekken van een bijdrage van 12,15 miljoen
euro door Zeeland-Seaports a a n het spoorproject G o e s .
Toelichting op de behandeling in PS:
Volgens het statenvoorstel is GS positief over het te nemen besluit. PS mag ook hun gevoelens kenbaar maken, en GS stellen hen voor te besluiten "Geen wensen of bedenkingen uit te spreken over het verstrekken van een bijdrage van 12,15 miljoen euro door Zeeland Seaports aan het spoorproject Goes".
Het is een statenvoorstel, er moet een besluit genomen worden, dus moet er over gestemd worden.
Wat te doen als:
Een minderheid van PS wensen of bedenkingen wenst uit te spreken:
Dan kunnen zij hun mening geven, maar dat worden dan niet de wensen of bedenkingen van PS, maar op persoonlijke titel. ZSP kan dit gemakkelijk naast zich neerleggen. Het statenvoorstel wordt aangenomen.
De meerderheid van PS wensen of bedenkingen wenst uit te spreken:
dan wordt het statenvoorstel dus niét aangenomen. De wensen of bedenkingen moeten na de PS-vergadering precies geformuleerd worden, PS moeten dan instemmen met de inhoud, en deze moeten worden ingediend bij ZSP. ZSP heeft de goedkeuring van PS (en GS) niet nodig voor haar besluiten, maar ik neem aan dat ze wel met een reactie moeten komen, ze kunnen dit niet zomaar naast zich neerleggen.