Zembla bracht eind nov. 2013 een verontrustende uitzending over het gebruik van landbouwgif bij de teelt van lelies. Het genoemde middel metam-natrium (monam) kan direct maar ook op termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. In beeld kwam o.a. het Zeeuws-Vlaamse dorp Overslag waar zich niet geringe gezondheidsproblemen voordoen, kennelijk zonder dat er naar een oplossing wordt gezocht. GroenLinks stelde vragen - bollenteelt blijkt versnipperd over heel Zeeland plaats te vinden:

De vragen die Leen Harpe stelde op 22 november 2013:

(met de antwoorden van GS d.d. 21 januari 2014)

Onderwerp: Blootstelling omwonenden aan ‘gewasbeschermingsmiddelen’.



Toelichting

Zembla bracht vanavond een verontrustende uitzending over het gebruik van landbouwgif bij de teelt van lelies. Het genoemde middel metam-natrium (monam) kan direct maar ook op termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. In beeld kwam o.a. het Zeeuws-Vlaamse dorp Overslag  waar zich niet geringe gezondheidsproblemen voordoen, kennelijk zonder dat er naar een oplossing wordt gezocht.



Vragen

  1. Op welke andere plaatsen dan in Overslag vindt deze bollenteelt plaats?

    Op peildatum 15 mei 2013 vond bollen- en knollenteelt versnipperd over heel Zeeland plaats, met een lichte concentratie in Oost Zeeuws Vlaanderen en op Tholen.
  2. Worden daarbij de afstandscriteria -100 m-, genoemd in het omgevingsplan, ten opzichte van de woonbebouwing in acht genomen en zijn deze in bestemmingsplannen opgenomen?

    In het Omgevingsplan zijn geen afstandscriteria opgenomen in relatie tot het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

    In bestemmingsplannen Buitengebied van verschillende gemeenten is een regeling opgenomen voor fruitgaarden. Deze moeten op ten minste 50 m afstand van woonbebouwing of terreinen voor verblijfsrecreatie liggen.
  3. Zo neen, wat is hiervan de oorzaak en zo ja, op welke wijze vindt de handhaving plaats?

    Voor bestrijdingsmiddelen gelden per middel wettelijke gebruiksvoorschriften. Landbouwpercelen worden wisselend gebruikt voor verschillende gewassen.
  4. Wilt u er bij het kabinet, eventueel via het IPO, op aandringen het gebruikte middel monam ook in Europees verband te verbieden?

    Voor de beoordeling of bestrijdingsmiddelen al dan niet mogen worden gebruikt is het CTGB, College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, bevoegd gezag. Dit is een zelfstandig bestuursorgaan. Zij beoordelen of biociden veilig voor mens, dier en milieu zijn. Voor het genoemde middel geldt in Nederland een Europese ontheffing (2009/562/EG) die tot 31-12-2014 geldig is.
  5. Bent u bereid, in afwachting van een totaal verbod, het omgevingsplan dusdanig aan te passen dat gezondheidsklachten tot het verleden gaan behoren?

    Zoals in het omgevingsplan is terug te lezen, zijn gemeenten vanuit de Wet publieke gezondheid primair verantwoordelijk voor het gezondheidsbeleid. Zij zijn er verantwoor-delijk voor dat bij de ruimtelijke (her)inrichting rekening wordt gehouden met factoren die een negatief of positief effect hebben op de kwaliteit en gezonde inrichting van de leefomgeving.
  6. Zo neen, welke andere instrumenten denkt u dan in te zetten?

    Zoals hiervoor beargumenteerd zijn wij van mening dat de instrumenten volstaan.
  7. Bent u met ons van mening dat de veiligheid van onze inwoners ook in dit opzicht boven alles gaat?

    Ja, wij delen uw mening.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In de media:

ZEMBLA: Zorgen GGD om incidenten met landbouwgif

Omroep Zeeland: GroenLinks wil gewasbestrijdingsmiddelen verbieden

PZC: GroenLinks Zeeland stelt vragen over giftige teelt lelies in Overslag