GroenLinks diende op 31 mei jl. met steun van D66, SP en PvZ een motie in over controle v.h. reactorvat van kerncentrale Borssele [KCB]. Uitgangspunt v.d. motie is 'veiligheid', in dit geval het reactorvat van de KCB. Het reactorvat is voor 40% gecontroleerd en dat vindt GroenLinks ruim onvoldoende. De motie werd aangenomen en werd ter kennis gebracht van minister Kamp van EZ en de Tweede Kamer. Vandaag reageert de minister:
De tekst van de brief van 26 juni 2013 in reactie op de motie controle reactorvat KCB op haarscheurtjes d.d. 31 mei 2013 [tevens in de bijlage]:
Ministerie van Economische Zaken
Voorzitter van de Provinciale Staten van Zeeland
Postbus 6001
4330 LA MIDDELBURG
Datum 26 juni 2013
Betreft: Motie controle reactorvat kerncentrale Borssele
Geachte Voorzitter,
U hebt mij per brief van 4 juni 2013 (kernmerk 13012334) laten weten dat er tijdens de vergadering van de Provinciale Staten van Zeeland op 31 mei 2013 een motie over de controle van het reactorvat van kerncentrale Borssele is aangenomen.
In deze motie stelt u dat het reactorvat van kerncentrale Borssele tijdens de eerstvolgende onderhoudsstop volledig onderzocht moet worden. En dat tijdens dit onderzoek het reactorvat gecontroleerd moet worden op afwijkingen zoals deze zijn gevonden in de Belgische kerncentrales Doel-3 en Tihange-2.
Inmiddels zijn de metingen aan het reactorvat van kerncentrale Borssele voltooid. Voorafgaand aan de metingen heeft N.V. Elektriciteits-Productiemaatschappij Zuid-Nederland (verder: EPZ), eigenaar van kerncentrale Borssele, een plan van aanpak voor de metingen aan het reactorvat ter goedkeuring aan de Kernfysische Dienst voorgelegd. Op 12 maart 2013 heeft de Kernfysische Dienst een verklaring van geen bezwaar afgegeven ten aanzien van het voorgelegde plan van aanpak.
Ik ben op 18 maart 2013 op werkbezoek geweest bij kerncentrale Borssele. Tijdens dit bezoek heb ik mij uitvoerig laten informeren over het plan van aanpak van de toen nog uit te voeren metingen aan het reactorvat. Hierbij zouden de metingen aan het reactorvat zodanig worden uitgevoerd dat alle onderdelen van het reactorvat voldoende zouden worden gemeten. De in de Belgische kerncentrales gevonden afwijkingen zijn dusdanig van aard dat dergelijke metingen waarbij 40% van het vat wordt gecontroleerd ruim voldoende zijn om vast te stellen of het reactorvat van kerncentrale Borssele ook deze afwijkingen bevat. Mocht er tijdens de metingen aanleiding zijn geweest, dan waren de metingen uitgebreid naar 100% van het reactorvat.
Tijdens de afgelopen onderhoudsstop van april 2013 zijn de metingen aan het reactorvat van Borssele uitgevoerd. Hierover heb ik op 16 mei 2013 een brief1 aan de Tweede Kamer gestuurd waarin ik de conclusies van de Kernfysische Dienst ten aanzien van de metingen uiteenzet.
Eén van de conclusies was, dat de metingen zijn uitgevoerd, voorbereid en geëvalueerd in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving, de nucleaire veiligheidsregels en de internationale stand der techniek.
Ik zie daarom geen aanleiding om tijdens de volgende onderhoudsstop een door u gesuggereerde 100% meting te laten uitvoeren. Ook acht ik, op basis van informatie van de kernfysische Dienst, aanvullende maatregelen bij het reactorvat van kerncentrale Borssele niet nodig.
H.G.J. Kamp
Minister van Economische Zaken
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In de media:
PZC 26 juni: Kamp: 'Inspectie volledig reactorvat kerncentrale Borssele niet nodig'
Omroep Zeeland 27 juni: 'Geen extra onderzoek van reactorvat Borssele'