Tijdens de Statenvergdering van 1 februari 2019 is gesproken over de onderzoeksfunctie van de provincie Zeeland. De afgelopen jaren werd dit uitgevoerd door ZB planbureau. Bureau Berenschot heeft in een rapport aanbevelingen gedaan voor een andere werkwijze. Gerwi Temmink heeft daarop gereageerd.
Voorzitter,
Het ZB Planbureau, binnenkort niets anders dan een numero?
Twee jaar zoeken naar victorie en dan verdwijnen in de historie?
Als het aan GroenLinks ligt is dat zeker niet het toekomstbeeld voor de onderzoeksfunctie in onze provincie. Hoe vaak hebben wij geen gebruik gemaakt van gegevens, aangereikt door het Zeeuwse onderzoeksbureau?
Eerst als Scope, de laatste jaren als ZB Planbureau. Om politiek te kunnen bedrijven – en om beleid te kunnen maken – moet je beschikken over onafhankelijke gegevens, data. Dat geldt voor alle stakeholders ons inziens.
Wat GroenLinks betreft verandert dit niet. GroenLinks ziet daarvoor kansen in een samenwerking met het CBS. De optie voor marktpartijen hoeft niet onderzocht te worden voor GroenLinks. Ik wil inzoomen op drie aspecten die voor mijn partij voor de toekomst van groot belang zijn: een Zeeuwse inbedding met duidelijke vraagstelling, onafhankelijk onderzoek en dito analyse plus de werkgelegenheid voor de huidige onderzoekers.
Om goed in beeld te kunnen brengen wat er waar in Zeeland aan de hand is – demografisch of naar thema – is het gezien de unieke ligging en cultuur in de ogen van mijn fractie wel een vereiste dat de Zeeuwse inbedding van onderzoek gegarandeerd is. Dus niet alleen op afstand digitaal wat gegevens vergelijken, maar daadwerkelijk onderzoekers die “met de poten in de klei” staan. Wat betreft de vraagstelling moeten wij de hand in eigen boezem steken en zorgen dat die scherper geformuleerd wordt.
VRAAG/Aanbeveling: kan deze inbedding toegezegd worden richting een evt. kwartiermaker als uitgangspunt? Heeft GS al een idee hoe we samen die opdrachten sterker kunnen formuleren?
Antwoord GS: ja wij vinden Zeeuwse inbedding ook van belang. Het formuleren van de vragen doen we later in samenwerking met PS en overige stakeholders.
Navraag bij provincies die sinds kort al samenwerken met het CBS leert dat dit instituut betrouwbare cijfers/data levert. GroenLinks had niet anders verwacht.
Wat de analyse daarvan betreft constateren wij wel wat verschillen. Brabant – grote provincie – heeft een eigen kennis en adviescentrum. Andere laten de analyse aan het CBS, al of niet in samenwerking met bv. het Planbureau voor de Leefomgeving. GroenLinks hecht waarde aan die laatste invalshoek. Analyses van onderzoekscijfers moet je niet zelf willen doen. Wat je met die cijfers en analyses wilt doen, dat is wellicht voor elke partij/elke stakeholder anders. Een advies hierbij vanuit eigen huis, daar kan GroenLinks zich wel wat bij voorstellen.
VRAAG: hoe ziet GS dit? Is zij bereid zo’n insteek mee te geven als onderlegger voor de kwartiermaker? Of moet hier nog meer navraag naar worden gedaan?
GS geeft de verkennende kwartiermaker zeker mee goed uit te zoeken hoe om te gaan met gegevens verzamelen, analyseren en duiden (en kan zich onze insteek goed voorstellen).
Tot slot voorzitter nog enkele vragen m.b.t. de huidige situatie. Voor GroenLinks staat buiten kijf dat de huidige werknemers niet in de kou mogen worden gezet, ook niet al doet het vandaag winters aan. GroenLinks vindt dat er voor hen in de positionering van de nieuwe onderzoeksfunctie plaats dient te zijn met dezelfde rechtspositie indien zij graag doorgaan met hun huidige werkzaamheden. Hun achtergrond kan bovendien een pre zijn voor die Zeeuwse inbedding.
VRAAG: kan GS uitleggen of dit ook de lijn is die ingezet gaat worden? En de laatste VRAAG: het ZB Planbureau werkt momenteel met prestatieafspraken inclusief de opdracht zelf projecten binnen te halen. Worden die wel gewoon afgemaakt? Want in de begroting is gerekend op die inkomsten.
Antwoord GS: ja insteek is dat er geen negatieve gevolgen voor het personeel mogen zitten bij een evt. verandering van werkwijze onderzoek in Zeeland.