Uitslag verkiezingen PS2011 en uitnodiging PLV

BESTE LEDEN VAN GROENLINKS ZEELAND - Gisteren hebben we met ons allen gestemd voor de verkiezingen van de Provinciale Staten, voor een Zeeland met een toekomst met GroenLinks. Allereerst willen wij je bedanken voor het uitbrengen van je stem voor deze belangrijke verkiezingen, niet alleen belangrijk voor de Zeeuwse politiek, maar ook voor de landelijke politiek. Lees verder...

Je hebt gisteren, en al misschien in de nacht van 2 op 3 maart, de uitslag vernomen. Die was, en daar kunnen we niet omheen, voor ons als GroenLinks Zeeland teleurstellend. Gisteren waren de fractie, een aantal kandidaten van de lijst en het bestuur bijeen om daar over na te praten. En dan is de tijd kort om een goede analyse te maken. Dat gaan we wel doen, daarover verderop meer.

Wat valt ons dan wel direct op? Dat de drie coalitiepartners in de Staten van Zeeland, het CDA, de SGP en de CU eveneens hebben verloren. We zijn natuurlijk benieuwd naar het waarom, net zoals naar het waarom van ons verlies. Wat ons ook opvalt is dat Zeeland afwijkt van de landelijke trend; in veel provincies is GroenLinks gelijk gebleven of vooruit gegaan, hier en daar gezakt. En Noord-Holland dan, de andere provincie waar GroenLinks in het college zat? Daar daalde de aanhang met 1,7% maar behield GroenLinks het aantal zetels.

Waaraan zou het hier in Zeeland kunnen liggen dat we een zetel hebben verloren? We weten dat een aantal zaken de afgelopen tijd in de openbaarheid is gekomen die ons geen goed hebben gedaan, veel negatieve publiciteit:

  • De uitzending van Zembla in november afgelopen jaar met onze gedeputeerde Marten Wiersma.
  • De publiciteit daarna rondom Thermphos in krant en op tv.
  • De presentatie van het rapport van de commissie-Mans, afgelopen vrijdag 25 februari, rondom Thermphos.
  • De presentatie van het rapport bestuurskracht.
  • De persoonlijke situatie rondom onze lijsttrekker Leen Harpe.
  • De besluitvorming rondom de politiemissie naar Kunduz.

Alhoewel we nog onze vraagtekens zetten bij het laatste punt, immers landelijk gezien staat GroenLinks op winst; in dat opzicht heeft de affaire Kunduz niet in volle omvang bijgedragen aan een verlies.

En nu, wat gaan we hier als GroenLinks Zeeland aan doen? Vanmiddag is besloten dat een werkgroep de resultaten breder analyseert en haar bevindingen zal presenteren aan de leden in een ledenvergadering, te houden op 2 april 2011 in hotel Terminus te Goes. De datum was al geprikt voor het voorjaarsoverleg, besloten is deze datum te gebruiken voor een Provinciale Ledenvergadering. Het voorjaarsoverleg wordt dan uitgesteld tot een nader tijdstip. We hebben de behoefte om met onze leden over de koers voor de komende vier jaar te praten. We zullen stellig in de oppositie komen, en daar willen we zo goed mogelijk gebruik van maken!

Ten slotte, er is een intensieve campagne gevoerd door het campagneteam, heb je daar notie van kunnen nemen? Hoe zichtbaar waren wij voor de leden in de campagne? Ook daarover willen we graag feedback tijdens de komende te houden Provinciale Ledenvergadering.

Voorlopig resultaat PS-verkiezingen Zeeland:

https://docs.google.com/document/d/1-JSAjoz7sujEgIJG97aHj2AYSHuZVaeeIlZi...

In de bijlage de stemtotalen per persoon per gemeente.

Uitslag GroenLinks per provincie:

https://docs.google.com/document/d/1-JSAjoz7sujEgIJG97aHj2AYSHuZVaeeIlZi...