Op 21 maart jl. stelde GroenLinks vragen over de vertrouwelijk ter inzage gelegde offerte die werd uitgebracht ter voldoening van de “Motie advies toekomstige aandeelhoudersrol/-strategie m.b.t. Delta NV”. Wat opviel was dat er slechts één offerte ter inzage lag. Dat kan nooit de bedoeling van de motie zijn geweest, mede gezien de opdrachtformulering. Opgemerkt moet worden dat de naam 'Sequoia' wordt genoemd in de motie. Vandaag ontvingen we de antwoorden op de vragen van Leen Harpe (lees door).

Vragen ingevolge artikel 44 reglement van orde aan het College van Gedeputeerde Staten door Leen Harpe van de fractie GroenLinks



Onderwerp: Uitvoering motie Deltastrategie




Toelichting

De GroenLinks Statenfractie heeft met verwondering kennis genomen van de vertrouwelijk ter inzage gelegde offerte. De offerte is uitgebracht om te kunnen voldoen aan de aangenomen statenbrede “Motie advies toekomstige aandeelhoudersrol/-strategie m.b.t. Delta NV”. Wat opvalt is dat er slechts één offerte ter inzage ligt. Dat kan nooit de bedoeling van de motie zijn geweest, mede gezien de opdrachtformulering. Opgemerkt moet worden dat de naam ‘Sequoia’  wordt genoemd in de motie.



Inmiddels heeft Sequoia afspraken gemaakt met Statenleden voor een eerste ‘verkenning’. De motie spreekt echter van:



“een adviesopdracht te formuleren en te verstrekken waarvan het resultaat kan dienen als basis voor een aandeelhoudersstrategie (…).”



Dit impliceert dat de Staten zich allereerst dienen uit te spreken over de inhoud van de opdracht alvorens deze verstrekt kan worden. De Staten lijken wederom voor het blok gezet.



Vragen (de antwoorden zijn te lezen in de bijlage)

  1. Waarom worden de Staten (in deze politiek gevoelige kwestie) niet betrokken bij het formuleren van de adviesopdracht?
  2. Ligt er een collegebesluit ten grondslag aan de opdracht voor een offerte / offertes en is er gewerkt volgens de interne richtlijnen waarbij in beginsel bij een bedrag > € 25.000,00 drie offertes gevraagd moeten worden?
  3. Is het niet per definitie noodzakelijk om de Staten vooraf te raadplegen omdat het benodigde budget het statenbudget is?
  4. Bent u met ons van mening dat de Staten alsnog in beeld moeten komen om de opdrachtformulering te beoordelen en daarover te besluiten? Dit conform de motie.
  5. Waarom is er zo te zien slechts één offerte gevraagd en hoe is dat tot stand gekomen?
  6. Waarom ligt deze vertrouwelijk ter inzage?
  7. Kunt u de betreffende bescheiden (offerteaanvraag, motivering aanvragen één offerte etc.) bij het dossier voegen?
  8. Ligt er een collegebesluit ten grondslag aan de offerteaanvraag c.q. wat is daarvoor het uitgangspunt geweest?
  9. Hoe denkt u de motie alsnog uit te gaan voeren?

_______________________________________________________

Ter informatie:

de "Motie advies toekomstige aandeelhoudersrol/-strategie m.b.t. Delta NV"is hier te vinden: http://www.vvdzeeland.nl/actueel_5493/43381/