Het Nederlandse energiebeleid staat haaks op de uitgangspunten van de regering Rutte-Verhagen-Wilders. Op alle terreinen worden burgers aangemoedigd eigen verantwoordelijkheid te nemen: zorg, sociale zekerheid, ondernemerschap, natuur. Mensen moeten verantwoordelijk zijn/worden. Dat geldt niet voor de energieopwekking - het kabinet maakt de burger afhankelijk. Lees het opiniestuk van onze fractievoorzitter dat werd gepubliceerd door de PZC:

"Het Nederlandse energiebeleid staat haaks op de uitgangspunten van de regering Rutte – Verhagen - Wilders. Op vrijwel alle terreinen worden burgers aangemoedigd of gedwongen hun eigen verantwoordelijkheid te nemen: de zorg, de sociale zekerheid, ondernemerschap, de natuur. Mensen moeten verantwoordelijk zijn of worden.



Het uitgangspunt 'de burger verantwoordelijk' geldt niet voor de energieopwekking. Net nu de mogelijkheden voor het grijpen liggen, maakt het kabinet de burger weer voor decennia afhankelijk. Zonne-energie (thermisch en Photo-voltaïsch) is binnen handbereik (als je slim inkoopt in acht jaar terugverdiend). Windenergie ondernemingen bieden deelnemingen aan. Aardwarmte en warmtepompen veroveren de markt. Energiebeheer kan aan de burger worden teruggegeven. Verhagen hoeft alleen maar de markt te stimuleren en slimme financieringsconstructies te verzinnen. Dat werkt veel beter dan subsidies. Duurzame energie, gedragen en beheerd door burgers levert minder CO2 en meer overheidsbezuiniging op.



We gaan gewoon door

Was de reactie van Maxime Verhagen, gevraagd naar de vergunningverlening voor één of twee nieuwe kerncentrales in Nederland. Een terechte vraag, met alle problemen in Japan. Hooguit komen er meer veiligheidseisen. Met een grote centrale, het woord zegt het al. Terwijl we nu decentrale oplossingen nodig hebben: burgers weer verantwoordelijk.

Natuurlijk: Japan is Nederland niet. In Japan gebeurde het ondenkbare: 8.9 op de schaal van Richter en een nooit vertoonde tsunami. Maar als hier het ondenkbare plaatsvindt? Wat dat is? In ieder geval chaos en daarna menselijk falen. Het waarom is ondenkbaar.



Waarschijnlijk hoeven we ons over het ondenkbare niet eens meer te buigen, die nieuwe centrales komen er niet, om een aantal redenen:



Financiering

Het kabinet gaat geen subsidies geven aan kerncentrales, dus ook geen garanties voor bouw en exploitatie; we leven in een liberale markteconomie tenslotte! Maar welke marktpartij financiert nu nog een kerncentrale? Nu door extra veiligheidseisen de kosten nog stijgen ook? Europese energiespelers EON, RWE, Vattenfall en noem maar op: ze zijn allemaal bezig het hoofd boven water te houden en financieren dure aankopen van de afgelopen jaren door bedrijfsonderdelen in de etalage te zetten. Daar zit het geld dus niet.

Hogere bouwkosten en financieringslasten maken de stroom duurder en langjarige contracten veel onaantrekkelijker. En zo belandt de bouw en exploitatie van één of meer kerncentrales in een vicieuze cirkel van stijgende prijzen en weglopende klanten. Lastig voor DELTA, waar de kas leeg is. Directeur Peter Boerma wil meer veiligheid, maar zegt niet wie gaat betalen. Boerma wil het draagvlak behouden. Dan kan hij beter voor duurzaam gaan. Daarvoor is namelijk ook in Zeeland een veel groter draagvlak dan voor kernenergie. Omroep Zeeland én DELTA zochten het uit.



De Chinezen denken erover met kerncentrales te stoppen. Hun inspanningen om nog sneller de ontwikkeling van zon en windenergie door te zetten, zorgen ervoor dat zon en wind veel eerder met atoomstroom kunnen concurreren dan was voorzien.



In de afgelopen 30 jaar is er in de nucleaire sector geen enkele doorbraak te melden, alles bleef bij het oude: ‘de problemen gaan we oplossen’. In de duurzame sector worden nog dagelijks grote vorderingen gemaakt: zonnecellen die vorig jaar nog records van 16% rendement zijn voorbijgestreefd door cellen die 25% rendement halen. Met de prijs idem dito: in 1990 nog een euro per KWh, nu ligt dat in Spanje op ongeveer 14 cent, in Zweden (ja, Zweden!!) op 35 ct. Als een kerncentrale klaar is (pakweg 2020) is zonnestroom al goedkoper dan atoomstroom!



Publiek of Privaat

En dan is er nog een stevige discussie over de vraag of kerncentrales in handen van private partijen mogen zijn. DELTA voert er rechtszaken over. Want volgens DELTA mag de private partij RWE geen aandeel kopen in de huidige kerncentrale. Een terecht standpunt, want de risico's kunnen nooit door een private partij worden gedragen. Zou TEPCO in Japan ooit op kunnen draaien voor de (maatschappelijke en economische) schade als gevolg van de problemen daar? Nee toch zeker? Nog afgezien van de ongelukken, een kerncentrale werkt 50 jaar en wordt daarna 50 jaar gekoeld (en bewaakt). Welk bedrijf garandeert er iets voor meer dan 100 jaar??



Conclusie: de markt heeft grote problemen met de financiering en exploitatie, het eigendom moet in handen van de overheid, die niet wil meebetalen, er is een alternatief: dat heet duurzaam en burgers en hun instituties gaan dat doen!



Laat Verhagen en zijn kabinet flink zijn: laat ze een probleem oplossen in plaats van er meerdere te creëren!!"

Leen Harpe,

fractievoorzitter GL in Provinciale Staten

NB Dit opiniestuk werd geplaatst in de rubriek 'Te Gast' van de PZC op 2 april 2011