Op 12 maart werd in Antwerpen gedemonstreerd tegen het langer openhouden van de Belgische kerncentrales, met name de vier in Doel. Organisator was de 11 maart-beweging, genoemd naar de datum van de tsunami die vijf jaar geleden de kerncentrale van Fukushima overspoelde, wat leidde tot een nucleaire ramp. GroenLinks, de Zeeuwse en Brabantse Milieufederaties, Benegora en WISE ondersteunden de manifestatie. Een kort verslag:
Lees meer over het programma van manifestatie, waar ook werd stilgestaan bij de ramp in Fukushima, op die dag vijf jaar geleden.
Vijf jaar na Fukushima is het tijd om het roer om te gooien - zo begon de betoging die startte aan het Museum voor Schone Kunsten. Zo'n achthonderd betogers gingen op weg, richting Groenplaats. Onder hen bevonden zich veel leden van in elk geval Nederlandse en Belgische milieuorganisaties en van linkse oppositiepartijen (SP.A, Groen en PVDA) in België, Nederland en Duitsland.
"Ze verlengen niet alleen nog maar eens de levensduur van de oudste kernreactoren, ze springen ook slordig om met oude en nieuwe veiligheidsvoorschriften", aldus Kamerfractieleider Kristof Calvo (Groen). Het komt er op neer dat bevoegd minister Jambon en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) voortdurend risico's nemen.
Veel betogers waren gehuld in witte pakken, die ze aan het eind van de betoging uittrokken. Daarmee wilden ze aantonen dat kernenergie niet langer nodig is als er genoeg wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energie.
De Zeeuwse Mileufederatie had het vervoer per bus georganiseerd, en samen met hen en politieke partijen uit Brabant en Zeeland togen we naar Antwerpen. Een lange stoet met de kist waarin de kernenergie lag, ging richting Groenplaats, waar de kernenergie werd ingeruild voor windenergie.
In de media:
PZC: Zeeuwen doen mee aan de demonstratie tegen kernenergie in Antwerpen
GroenLinks Middelburg: Betoging tegen Doel 1 en 2 in Antwerpen
VRT: Protesteren tegen kernenergie in Antwerpen