Voorzitter,
De vraag is simpel: maakt PS een inpassingsplan mogelijk voor de verlegging en draaiing van de start- en landingsbaan van het vliegveld Midden-Zeeland? 6 gemeenten hebben hier gezamenlijk om gevraagd. Het zou de veiligheid ten goede komen en per saldo beter uitpakken voor de omgeving. Bovendien is het een veel efficiëntere werkwijze dan 6x apart en wil de gemeente Middelburg de daarvoor benodigde kosten voor haar rekening nemen.
Voorzitter, wellicht veronderstelt u – en velen met u – dat het antwoord dan toch niet moeilijk kan zijn. Dat geldt echter niet voor de fractie van GroenLinks. Want ook bij eenvoudige vragen spelen op de achtergrond vaak complexe belangen.
Hier bijvoorbeeld die van het Waterpark Veerse Meer en daarmee samenhangend de zoetwaterbel. Plus de aanlandkabel van windpark IJmuiden en de infrastructuur. Hierover zijn technische vragen gesteld door meerdere partijen, waaronder GroenLinks. Bovendien werken vier van de zes gemeenten samen met de provincie e.a. aan een Veerse Meer visie.
Waarom die haast? Is het mogelijk een en ander op te schorten? Komt door de draaiing van het vliegveld inderdaad de zoetwaterbel in het geding?
Uit uw beantwoording van deze technische vragen – waarvoor dank – blijkt dat uitstel niet nodig is. De zoetwaterbel zou na draaiing van het vliegveld niet bebouwd gaan worden. GroenLinks zal het vervolg rond het WVM en de visie op het Veerse Meer kritisch blijven volgen en erop terugkomen zodra ze weer op de agenda staan.
Daarnaast heeft de fractie van GroenLinks nog een paar politieke vragen. Stel dat zo’n inpassingsplan mogelijk wordt. Voorstelbaar is dan eveneens dat de gemeente Middelburg de portemonnee moet gaan trekken voor grondaankoop.
VRAAG: past dit wel nu de provincie er op toe dient te zien dat de uitgaven van die gemeente binnen de perken dienen te blijven? GS gaat er vooralsnog vanuit dat Middelburg niet met de vraag om verlegging van de baan komt wanneer ze niet ook kansen ziet om dergelijke kosten zelf te dekken.
PS moet nauw betrokken worden bij het vervolg op het voornemen een inpassingsplan mogelijk te maken. En hierover in het voorjaar van 2022 een besluit nemen. Ook dienen de gemeenteraden te worden geraadpleegd.
VRAAG: Kan GS nog eens verduidelijken welk soort reacties van gemeenteraden leiden tot verwerking in het voorontwerp inpassingsplan? Nu staat er dat dit kan indien GS dit noodzakelijk acht. Maar aan de hand van welke criteria? En krijgt PS daar inzicht in? Antwoord GS. Waardevolle inbreng die voldoet aan wettelijke kaders zullen we zeker opnemen in het ontwerp. En als PS worden we tijdig ingelicht over eventuele aanpassingen voordat wij in het voorjaar een definitief besluit dienen te nemen.
De fractie van GroenLinks heeft ingestemd met dit Statenvoorstel.