Onze fractie is, zoals bekend, tegen kernenergie. Mocht de nieuwe centrales onvermijdelijk blijken, vinden we het wel belangrijk dat daaraan voorwaarden gesteld worden. Ons statenlid Inez Flameling heeft in haar betoog aangegeven dat het goed zou zijn als wij als PS ook de Borselse voorwaarden (unaniem door gemeenteraad en bewonersgroep opgesteld) overnemen.
Hieronder kunt u haar betoog lezen en de door haar gestelde vragen.
Voorzitter,
We spreken vandaag over het voorwaardenpakket van de provincie Zeeland voor de kerncentrales. Maar voordat ik het hierover ga hebben wil ik beginnen met een citaat uit een ander voorwaardenpakket, dat van de gemeente Borsele.
“We zijn als groep zeker niet overtuigd dat wij zo’n groot en vooral langdurig bouwproject in Borssele moeten willen of dat dit een verrijking wordt voor onze omgeving.We zijn vooral bezorgd over de maat en de schaal van de bouwplaats en de lange bouwperiode. Daarnaast vrezen wij dat er een grote disbalans ontstaat op de woning- en arbeidsmarkt. Daarnaast geeft de bouw ongetwijfeld een grote belasting op de leefbaarheid, het milieu en de natuur.”
Wij en ook veel andere partijen delen deze zorgen. Het is daarom ook dat wij graag zien dat de provincie Zeeland niet alleen zijn eigen pakket heeft maar ook vierkant achter de Borselse voorwaarden gaat staan. Deze voorwaarden zijn niet alleen door de inwoners zelf opgesteld maar zijn ook unaniem en ongewijzigd door de gemeenteraad vastgesteld. Alle partijen in Borsele, van links tot rechts, onderschrijven deze voorwaarden.
Wij dienen daartoe een motie in voor PS zelf om ons uit te spreken dat we als provinciale staten de voorwaarden van de gemeente Borsele ondersteunen. We laten daarmee de inwoners van de gemeente Borsele zien dat ze niet alleen staan. Hopelijk geeft het wat rust aan al die mensen die zich zorgen maken, als hun provinciale volksvertegenwoordigers ook echt concreet uitspreken dat ze hun voorwaarden ondersteunen. Laten we tegen Borsele zeggen, in goed Nederlands: we got your back.
Dan het voorwaardenpakket zelf. We zijn blij met een aantal onderdelen.
Geen koeltorens en geen bovengrondse hoogspanningslijnen. Dit zijn harde voorwaarden waar niet over mag worden gemarchandeerd. Dus ook niet de helft bovengronds, of kleine koeltorens. Wij ondersteunen daarom ook het amendement van D66 om nog eens duidelijk op te schrijven dat dit dus ook niet in noordelijke richting mag. Misschien overbodig, maar beter mee verlegen dan om verlegen.
We zijn ook blij met de eis dat het binnen het Sloegebied moet plaatsvinden. Wel vinden we dat scherper moet worden omschreven waar we het dan over hebben. De Borselse voorwaarden groep heeft dat heel netjes gedaan. Wij stellen voor om die duidelijke begrenzingen letterlijk over te nemen, zodat we ook als provincie en gemeente hetzelfde zeggen. Hierover gaat ons eerste amendement “begrenzing Sloegebied” dat mede wordt ingediend door de BBB, waarvoor dank.
Ons tweede amendement gaat ook over de begrenzing. We vinden dat duidelijker moet worden gesteld dat deze grenzen ook gelden voor tijdelijk gebruik. We zien bij Hinckley dat “tijdelijk” ook twintig jaar kan duren. De hele jeugd van een kind. En de vraag is ook hoe de grond er aan toe is na twintig jaar gebruik. Bovendien komen er een heleboel projecten in het Sloegebied; niet alleen de kerncentrales. Dus als er eenmaal een groot parkeerterrein is aangelegd buiten de Sloerand dan zal dat waarschijnlijk altijd wel weer een nieuw gebruik krijgen voor volgende projecten. En je kunt je ook voorstellen dat een stuk grond bestemd gaat worden voor een opeenvolging van projecten die allemaal tijdelijk zijn maar wat er wel toe leidt dat de grond permanent in gebruik is. En bovendien, en dat zie je in Hinckley, is er gewoon enorm veel tijdelijk bouwterrein nodig. Er zijn wat ons betreft veel te veel scenario’s denkbaar waardoor dit toch allemaal fors gaat uitdijen buiten de Sloeranden. Dus laat het gewoon duidelijk zijn; alles blijft binnen het Sloegebied, geen geitenpaadjes en uitzonderingsmogelijkheden die natuurlijk ten volle benut zullen gaan worden. Ook de Borsele voorwaardengroep stelt dit uitdrukkelijk. Vandaar ons amendement “geen tijdelijke ontwikkelingen buiten de Sloerand”
Dan het nogal wollige punt over informatievoorziening. We vinden het merkwaardig dat dit als een voorwaarde wordt opgesteld, alsof je er over gaat onderhandelen met het Rijk. Het Rijk zal namelijk maar al te graag een informatiepunt komen inrichten, ook als we daar niet om vragen!! Want het Rijk heeft een belang om haar projecten aan de man te brengen; het is geen onafhankelijke partij.
Wij willen dan ook dat hier duidelijker wordt opgeschreven dat het moet gaan om onafhankelijke informatievoorziening. Met eerlijk oog voor de nadelen en de risico’s, en over het hele pakket aan energieprojecten dat plaats gaat vinden in het Sloegebied. Dat is ook wat er in de Borselse voorwaarden staat. Hierover gaat ons derde amendement.
Dan nog twee vragen aan GS.
Pagina 4: Belangrijk is dat de eventuele bouw en komst van nieuwe kerncentrales geen negatieve invloed heeft op de toeristische sector in Zeeland. Gaan we een nulmeting doen?
Pagina 6: Er moet een impactmeting komen rondom het leefklimaat. We denken dat we daarop niet moeten wachten. Wil GS zorgen dat dit onverwijld wordt gedaan?
Ik wil afsluiten met een ander citaat. De laatste paragraaf uit de Borsele voorwaarden.
“ Wij willen meegeven dat nimmer de leefbaarheid van de streek uit het oog mag worden verloren. De beslissingen die nu voor ons worden gemaakt hebben een decennialange invloed op onze leefomgeving. Onze leefbaarheid, natuur, milieu en economie zijn van onschatbare waarde voor ons, onze kinderen en kleinkinderen. Beste politicus, initiatiefnemer of ontwikkelaar, neem onze voorwaarden daarom uiterst serieus en zorg ervoor dat dit unieke stukje Nederland een fijne omgeving blijft om trots op te zijn.”