GroenLinks is in principe voorstander van de transitie jeugdzorg omdat de zorg voor kinderen dan dichter bij huis georganiseerd kan worden en geïntegreerd in een breder jeugdbeleid van de gemeente. De bezuinigingen en vooral de stapelingseffecten die terecht komen bij jonge gezinnen, baren ons zorgen. GroenLinks verwacht dat de werkelijke financiële effecten van de transitie pas na een aantal jaren echt zichtbaar zullen zijn. Leen Harpe stelde vragen tijdens de Statenvergadering van 20 september:
De vragen van GroenLinks met de reactie van gedeputeerde Van Heukelom:
(en hier terug te luisteren - NB let niet op het vermelde onderwerp, want dat klopt niet...)
Toelichting
GroenLinks is in principe voorstander van de transitie jeugdzorg omdat de zorg voor kinderen dan dichterbij huis georganiseerd kan worden en geïntegreerd in een breder jeugdbeleid van de gemeente. De bezuinigingen en vooral de stapelingseffecten die terecht komen bij jonge gezinnen, baren ons zorgen. GroenLinks verwacht dat de werkelijke financiële effecten van de transitie pas na een aantal jaren echt zichtbaar zullen zijn. De NRC van afgelopen dagen geeft echter een verontrustend beeld en ook de VNG heeft onlangs twijfels geuit. De bezuinigingen lijken in werkelijkheid (nu alle cijfers bekend zijn) namelijk veel hoger uit te vallen dan de percentages die het kabinet noemde.
Vraag 1:
Heeft GS een duidelijk beeld van welke bezuinigingen er op gemeentes/regio’s in Zeeland afkomen? Zo ja, om welke percentages gaat het per regio? Zo niet, bent u bereid om dit te inventariseren?
Vraag 2:
Wat is het standpunt van GS over de hoogte van de bezuinigingen op jeugdzorg en de ingangsdatum en het ontbreken van een afbouwpad?
Vraag 3:
Heeft de gedeputeerde ook in Zeeland de laatste tijd signalen van wethouders gekregen dat zij zich zorgen maken dat de bezuinigingen hoger uitvallen dan verwacht?
Vraag 4:
Als de bezuinigingen hoger uitvallen dan verwacht, wat betekent dat dan voor de werkgelegenheid en de frictiekosten in de jeugdzorgsector?
Reactie gedeputeerde Van Heukelom:
"De gemeenten moeten vóór 31 oktober transitie-arrangementen inleveren bij de landelijke overheid; dit is in concept klaar, maar er moet nog heel wa besproken worden. Aandachtspunten daarbij zijn: * continuïteit van de zorg, en * het vermijden van frictiekosten. Landelijk, op macro-niveau weet men niet exact wat en hoe een en ander op micro-niveau verdeeld wordt; dit is nog niet bekend, want het is niet goed verdeeld. Men verkeert in een onzekere fase. In Zeeland heeft men gezegd: 'we gaan toch door', onder het motto: 'doe het als oefening'. Hoogte, regio etc. zijn nog niet bekend. De zorg om stapeling komt aan de orde in de Tweede Kamer, bij de behandeling van de begroting; dat is inkomenspolitiek, het is niet aan ons. Het transitierapport zal in Zeeland uitgebreid aan de orde komen in de commissievergadering, waar de feiten op een rij gezet worden."
Leen Harpe:
"Dit stelt niet gerust. Zodra er nieuwe informatie is: graag uitgebreid aan de orde in de commissievergadering, want de zorg is er."