Onderzoek door de Radboud Universiteit en Sovon Vogelonderzoek Nederland heeft aangetoond dat er een relatie is tussen de aanwezigheid van het gewasbeschermingsmiddel imidacloprid in het oppervlaktewater en de achteruitgang van vogels. Het onderzoek is in het toonaangevende tijdschrift Nature gepubliceerd. Vogelbescherming roept de politiek op per direct het middel imidacloprid, een neonicotinoïde, te verbieden. Leen Harpe stelde op 15 juli jl. vragen. GS antwoorden:
[vervolg toelichting]
Ook roept ze op andere middelen met neonicotinoïden op grond van het voorzorgsprincipe tijdelijk te verbieden tot onderzoek bewijst dat de risico’s hiervan zijn uitgesloten. Ook dit onderzoek geeft aan dat we niet goed weten wat de langetermijngevolgen van deze middelen zijn voor de natuur en de volksgezondheid. Eerder deed zich dat voor bij het middel Monam.
Uit metingen door waterbeheerders blijkt, dat de wettelijke normen op grote schaal worden overschreden. Er zijn gevallen bekend waarbij 10.000 keer meer imidacloprid is aangetroffen dan de norm toestaat. Daar worden onvoldoende consequenties aan verbonden en dat moet zo snel mogelijk veranderen, vindt Vogelbescherming.*
Vragen
- Een groot aantal bedrijven en overheden heeft zich indertijd aangesloten bij de Coalitie Biodiversiteit 2010. Wilt u nu de roep zo indringend is om maatregelen te nemen de coalitie –voor zover nodig - weer nieuw leven inblazen?
Nee, de provincie Zeeland heeft in 2010 thema biodiversiteit op de agenda gezet en partijen gestimuleerd. De daaruit voortgekomen coalitie anno 2014 is nog steeds actief. - Een van de doelen om de biodiversiteit in Zeeland te behouden is het aanmoedigen van de dialoog tussen de verschillende stakeholders. Kunnen wij initiatieven in deze verwachten van het college?
Nee, natuur- en biodiversiteitsbehoud zijn provinciale kerntaken. We geven dit vorm door het ontwikkelen van nieuwe natuur, natuurbescherming en natuurbeheer zoals realisatie van het robuuste natuurnetwerk, herstel van Natura 2000 gebieden, soortenbeleid, agrarisch natuur - en landschapsbeheer. - Het onderzoek spreekt van ‘gevallen waarbij 10.000 keer boven de norm imidacloprid door waterbeheerders is aangetroffen’. Doet zich deze situatie voor in Zeeland en valt dit middel binnen het monitoringsprogramma** van het waterschap? Zo ja wilt u dan in overleg met het waterschap zorgen voor het verbinden van consequenties hieraan door een directe handhaving?
Nee. Directe handhaving is niet noodzakelijk. De situatie m.b.t. de hoge normoverschrijdingen (10.000 keer de norm) doet zich in Zeeland niet voor. De stof imidacloprid wordt door het waterschap sinds 2003 gemonitord. (Jaarlijks; 4 x per jaar op ca. 35 locaties). Handhaving op een juiste toepassing van gewasbeschermingsmiddelen vindt plaats door de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD), het waterschap en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. - Hoe is het middel beoordeeld in Europees verband en welke consequenties zijn er t.o.v. de KaderRichtlijn Water (KRW)?
Het is niet bekend hoe het middel in Europees verband specifiek is beoordeeld. Wel is er op verzoek van de Europese commissie een risico analyse uitgevoerd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) i.r.t. bijensterfte.
Bij de nationale toelatingsbeoordeling wordt uitgegaan van een risicobenadering die leidt tot een toelatingsnorm die los staat van de waterwetgeving. Bij de KRW-systematiek wordt uitgegaan van beschermingsdoelen voor het waterleven en de humane norm m.b.t. consumptie van voedsel in de vorm van vis. Dit verschil in benadering leidt tot verschillende milieunormen. Door het ontbreken van een link tussen enerzijds de Milieuwetgeving en anderzijds de Waterwetgeving (KRW) vindt in het toelatingsstadium geen toetsing aan de KRW-normen plaats. - Wilt u in IPO-verband pleiten voor een eenduidige landelijke aanpak?
Nee, Wij haken aan bij het generieke landelijke gewasbeschermingsbeleid. In mei 2013 is de 2e nota duurzame gewasbescherming uitgekomen en daar staat het Nederlandse beleid voor de komende jaren in uitgewerkt. Het kabinet wil dat de waterkwaliteit uiterlijk in 2023 op orde is, dus voldoen aan de kaderrichtlijn water doelen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In de media:
PZC: GroenLinks wil onderzoek naar gebruik schadelijk landbouwgif in Zeeland
de Volkskrant: Dijksma: 'grote zorgen' om vogelsterfte imidacloprid