GroenLinks is - in tegenstelling tot COVRA/Delta - van mening dat er bij kernafval sprake moet zijn van terugneembare eindverwerking. Immers: de risico's blijven. Lees verderop de vragen aan het college van GS over de geologische eindopberging van nucleair afval.

Toelichting

Nergens ter wereld is nog een ondergrondse opslagplaats voor warmteproducerend hoogradioactief afval in bedrijf. Daarom wil de EU-commissaris van energie, Günther Oettinger, een richtlijn voor de eindberging van radioactief afval die nog dit jaar wordt vastgesteld. Via deze richtlijn moeten de landen aangeven wanneer ze willen beginnen met de opslag van het kernafval.

In een nieuwe ontwerprichtlijn stelt de Europese Commissie dat lidstaten hun eigen radioactief afval in eigen bodem dienen te bergen. De berging moet een definitief karakter hebben en plaatsvinden in diepe geologische lagen. Binnen vier jaar na het van kracht worden van de richtlijn moet Nederland, evenals de andere lidstaten, een nationaal programma opstellen. Dit moet voorstellen bevatten waar en wanneer in ons land gegenereerd hoog radioactief afval en gebruikte splijtstof definitief in de diepe ondergrond worden geborgen.

In de richtlijnen voor het MER van zowel het initiatief van Delta als dat van ERH wordt opgedragen om de verwerking van nucleair afval te beschrijven, inclusief de eindberging ervan.

De Nederlandse provincies huldigen het standpunt dat ondergrondse opslag, zonder dat het radioactief afval terugneembaar is, niet acceptabel is (1). Daarmee ligt het standpunt van het IPO in lijn met dat van de Nederlandse regering(2). Tijdens de infoavond radioactief afval van 7 december jl. stelde de woordvoerder van de COVRA dat er geen sprake zal zijn van terugneembare opberging, omdat het bewuste afval bij de eindopberging geen enkel risico vormt.



Vragen

  1. Bent u bekend met de nieuwe ontwerprichtlijn en het standpunt van het IPO daarover?
  2. Deelt uw college het IPO-standpunt?
  3. Deelt uw college ons standpunt dat in de MER-rapporten voor de initiatieven van zowel DELTA als ERH eindberging beschreven dient te worden met de mogelijkheid van terugname van het opgeslagen nucleaire afval?
  4. Hoe beoordeelt u in dat licht de opvatting van de COVRA dat eindberging kan plaatsvinden zonder de terugnamemogelijkheid?
(1) De berging moet een definitief karakter hebben en plaatsvinden in diepe geologische lagen. De provincies zijn hier mordicus tegen. (IPO-weekbericht) (2) Zie http://www.nrg.eu/public/afval/opberen.html: het beleid van de Nederlandse overheid is dat afval wat is opgeslagen in ondergrondse opbergfaciliteiten, altijd weer terug te halen moet zijn.