Het plan van staatssecretaris Bleker (landbouw) om Europees beschermde natuurgebieden te schrappen, stuit op verzet van de Europese Commissie. Die stemt er niet mee in dat de Europese natuurdoelen 'op dit cruciale moment verwateren', aldus Trouw van 12 april 2011. De Europese Commissie ziet de EU-richtlijnen voor bescherming van vogels en hun habitat als doorslaggevende instrumenten. Groenlinks stelt de volgende vragen:

Toelichting

Het plan van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) om natuurgebieden die Europees zijn beschermd te schrappen, stuit op verzet van de Europese Commissie. Die stemt er niet mee in dat de Europese natuurdoelen 'op dit cruciale moment verwateren', aldus het dagblad Trouw van 12 april 2011.



Het dagelijks bestuur van de EU liet dit weten op schriftelijke vragen van D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy. Bleker zei eerder dat de EU haar ecologische doelen te hoog heeft gesteld en dat ze kritisch bekeken moeten worden. Hij zou hiervoor al steun hebben gevonden bij Hongarije en Oostenrijk. Maar de Europese Commissie ziet de EU-richtlijnen voor bescherming van vogels en hun habitat als doorslaggevende instrumenten (…).



Vragen

  1. Hoe beoordeelt u de uitspraak van de EU-commissie in relatie tot het gestelde in het collegeprogramma: “Wij zullen een terughoudend beleid voeren ten aanzien van nieuwe natuurontwikkeling” enerzijds en anderzijds “Maar het bijzondere Zeeuwse landschap verdient wel bescherming”?
  2. Hoe gaat u dan het antwoord van de EU-commissie vorm en inhoud geven, constaterende dat slechts 17% van de soorten en habitats waarvan het behoud zorgen baart en die overeenkomstig de habitatrichtlijn van de EU bescherming genieten, een bevredigende staat van instandhouding hebben?
  3. Waar u constateert dat: “In het kader van de rijksbezuinigingen de Rijksoverheid de gemaakte afspraken niet lijkt na te komen” bent u dan voornemens de Rijksoverheid hier op aan te spreken teneinde de gewenste (EU-)natuurdoelen te bereiken?
  4. U denkt een alternatief voor de Hedwige te kunnen vinden buiten het Westerschelde-estuarium. Kunt u aangeven welk alternatief er is en waar met dezelfde soorten en habitats zoals bedoeld in het antwoord van de EU-commissie?

Zie ook: Bleker op de vingers getikt door Europese Commissie: