DELTA EN RWE denken verder te kunnen met de plannen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. RWE krijgt 30% aandeel in KC Borssele, Delta breidt uit van 50 naar 70% voor € 137 mln. RWE betaalt € 609 mln. voor zijn belang van 30%. Delta staakt zijn juridische procedures tegen RWE; als tegenprestatie mag RWE meedoen met de plannen van Delta voor de bouw van een nieuwe KC. Dit alles is vastgelegd in een intentieverklaring. Leen Harpe stelt vragen:

De vragen van Leen Harpe tijdens de vragensessie in de Statenvergadering van 23 mei 2011, met de antwoorden van gedeputeerde Van Beveren:

  1. Kunnen de Staten desnoods vertrouwelijk inzage krijgen in de intentieverklaring? En hoe zit de financiële constructie in elkaar?

    De Staten kunnen een ‘letter of intent’ vertrouwelijk ter inzage krijgen op het moment dat het investeringsvoorstel van Delta gereed is.
  2. Kunt u ons nader informeren over het douceurtje waar volgens de krant sprake van is?

    Dat ging over de 25 miljoen; de provincie is voor de helft eigenaar en krijgt dus de helft van dit geld.
  3. Hoe verhoudt deze deal zich tot de statuten van EPZ, art. 4, lid 4 waarin het publieke belang wordt gewaarborgd?

    De deal houdt in dat ook de statuten op dit onderdeel aangepast zullen worden.
  4. Wat is er sinds uw brief van 10 februari 2009 aan de colleges van GS van de provincies met aandelen in Essent veranderd om deze deal toch te sluiten? Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor het in publiek bezit houden van de KC. Hoe gaat u hiermee om?

    Zowel voor Delta als voor de aandeelhouders en de andere partijen was het van belang deze rechtszaak op te lossen. Hiermee krijgt Delta er een stevige partij bij, blijft EPZ in publieke handen, zijn de interbestuurlijke verhoudingen hersteld, krijgen we een goede prijs voor de deal en wordt de kans op een 2e KC groter.
  5. Volgens Duitse media zou RWE van plan zijn de door de centrale in Borssele opgewekte stroom naar Duitsland te exporteren. Wat is dan het Nederlandse belang in het kader van de energietransitie en wordt het nucleaire afval in Duitsland bewaard?

    RWE kan verkopen aan wie het wil – wij trouwens ook. Het nucleaire afval wordt opgeslagen bij COVRA.