Leen Harpe stelde op 28 febr. jl. vragen over de invoering van het wegenvignet in België en deed de suggestie om nu snel aan te sluiten middels de kilometerheffing. Dat zou het nodige leed in met name Zeeuws-Vlaanderen kunnen voorkomen dan wel verzachten. Verderop de vragen met de antwoorden van GS

Onderwerp: Belgisch wegenvignet / beprijzen wegverkeer



Toelichting

De invoering van het wegenvignet in België per 2013 is een feit. Met andere woorden het kabinet Rutte is ingehaald door onze zuiderburen. Daar heeft men door dat het beprijzen van wegverkeer positieve effecten kan hebben op de doorstroming van het verkeer, op de bereikbaarheid van en voor mensen en bedrijven, én op de economie.



Een combinatie van prijsbeleid en investeringen in nieuwe infrastructuur blijkt de meest positieve effecten voor de welvaart te hebben, aldus het Planbureau voor de Leefomgeving.



Betalen voor het gebruik, niet voor het bezit van de auto, met andere woorden de kilometerheffing! Dat was het voorstel van minister Eurlings. Het kabinet Rutte pakt het anders aan; er komt geen kilometerheffing. Automobilisten betalen minder voor hun wegenbelasting en meer voor een liter brandstof. Het regeerakkoord meldt niet in hoeverre de prijs van een liter brandstof omhoog zal gaan, maar dat weten we inmiddels.



Vragen

1.    Het kabinet ziet af van de kilometerheffing, maar pleit voor verschuiving van vaste lasten naar variabele lasten  (accijnzen). Het kabinet zet hiervoor in op overleg met de buurlanden en binnen de EU, aldus het regeerakkoord. Kunt u, nu met name de bewoners van Zeeuws-Vlaanderen een hogere rekening gaan betalen, aangeven tot welk resultaat het genoemde overleg heeft geleid?

De Minister heeft in haar brief van 21 april 2011 de 2e Kamer laten weten dat het uitgangspunt van de Europese Commissie is dat bij invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens boven de 3,5 ton en het vignet voor personenauto's en kleine bedrijfsvoertuigen direct noch indirect onderscheid wordt gemaakt tussen weggebruikers op grond van hun nationaliteit of woonplaats. Wanneer ontwerpen van de wettelijke bepalingen voorliggen, zal de Commissie nauwkeurig toezien op het niet-discriminatoire aspect hiervan. De Minister zal de verdere ontwikkeling volgen om zeker te stellen dat Nederlandse automobilisten niet onevenredig geraakt worden door de invoering van de Belgische plannen.



2.   Bent u daar als grensprovincie bij betrokken geweest en zo ja wat zijn de bevindingen?

Nee.

3.    Wilt u bij het kabinet bepleiten dat het overleg (alsnog?) plaats gaat vinden om zo tot de gewenste afstemming te komen?

Ja, wij nemen het initiatief om samen met de provincies Noord-Brabant, Limburg en het Rijk een oplossing te zoeken voor de negatieve effecten bij de invoering van het Belgische wegenvignet voor personenwagens (met mogelijke invoering in 2014 i.p.v. 2013) op de grensmobiliteit van werknemers en het vestigingsklimaat van de grensstreek. Dit mede ter uitvoering van de motie van CDA/PvZ d.d. 9 maart 2012.



4.    Zou die afstemming ook in kunnen houden dat door invoering van de kilometerheffing  de Westerscheldetunnel tolvrij kan worden gemaakt?

Vooralsnog is hier geen sprake van.



5.    Bent u bereid bij het kabinet te bepleiten dat er bij de Europese Commissie op wordt aangedrongen tot een Europees beleid in deze te komen?

Ja, wij zullen ook de negatieve effecten van de invoering van het Belgische wegenvignet onder de aandacht van de Europese Commissie brengen en de Scheldemondraad hierover informeren.



6.    Bent u met ons van mening dat alleen een EU-brede aanpak rechtvaardig en effectief is voor mens en milieu?

Ja.

____________________________________

In de media:

PZC 27 maart 2012:

De provincie mobiliseert verzet tegen de negatieve gevolgen van de invoering van een Belgisch wegenvignet. Om over compensatiemaatregelen te praten, wil Zeeland optrekken met het Rijk en de zuidelijke provincies Noord-Brabant en Limburg. De Europese Commissie en het bestuur van de Euregio Scheldemond krijgen te horen waarom het Belgische plan slecht is voor met name grensregio's. GS laten dat weten in antwoord op vragen van de statenfractie van GroenLinks.

Lees verder op: http://www.pzc.nl/regio/zeeland/10744742/Zeeland-mobiliseert-verzet-teg…