Ecotank houdt zich bezig met de opslag van milieuvriendelijke producten, aldus de site. In de toekomst wil het bedrijf de nu toegestane hoeveelheid brandbare vloeistoffen (zoals olieproducten) uitbreiden. GroenLinks vroeg zich af of een bedrijf met een hoge gevarencategorie zich kan vestigen in de directe omgeving van camping en woonbebouwing en stelde vragen. GS vindt dit een verantwoordelijkheid van de gemeente Kapelle en op de vraag of daar voldoende knowhow aanwezig is, antwoorden GS: 'niet van toepassing'.

Onderwerp: Uitbreiding Ecotank Tankopslag Wemeldinge / vaststellen bestemmingsplan

Toelichting

Het bedrijf Ecotank houdt zich voornamelijk bezig met de opslag van milieuvriendelijke producten, aldus de site. In de toekomst wil Ecotank mogelijk een uitbreiding van de nu toegestane hoeveelheid brandbare vloeistoffen, zoals olieproducten. Ecotank heeft een aanvraag ingediend bij de gemeente Kapelle voor een vergunning voor gevaarlijke stoffen in de categorie 4.1. Het bedrijf wil deze stoffen opslaan en overladen. Onder categorie 4.1 vallen onder meer brandbare stoffen met explosieve eigenschappen.

Voor het bestemmingsplan wordt geadviseerd om zgn. Bevi-inrichtingen* niet direct toe te staan, maar enkel via een wijzigingsbevoegdheid. Een wijzigingsbevoegdheid onttrekt zich echter aan het oordeel van de gemeenteraad. De verhoging van bedrijfscategorie naar 4.1 is dan wel mogelijk, mits er duidelijkheid is over de situatie van de woningen aan de Oostelijke Kanaalweg 18 en 20. De kern Wemeldinge is hemelsbreed op meer dan 500 meter van Ecotank gelegen. Aldus het bestemmingsplan.

Vragen

  1. Hoe verhoudt de gevraagde uitbreiding zich tot het Omgevingsplan en wat is het oordeel van het college?

    Zowel ruimtelijk als economisch is het van belang dat bedrijvigheid geconcentreerd en gebundeld wordt ontwikkeld op bedrijventerreinen. De uitbreiding van Ecotank vindt plaats op het bedrijventerrein Choorhoek dat is aangesloten op het kwaliteitsnetwerk goederenvervoer weg. Externe veiligheid is primair de verantwoordelijkheid van gemeenten. De gemeente is bevoegd gezag voor Ecotank. De Provincie zet zich hiernaast in voor effectieve en efficiënte uitvoering van wet- en regelgeving en vult eigen beleidsvrijheid in met locatiebeleid als belangrijkste instrument. Wij oordelen niet afwijzend op de uitbreiding.
  2. Indien dit positief is, bent u dan van mening dat een bedrijf met de gevarencategorie 4.1 zich in de directe omgeving van een camping en woonbebouwing kan vestigen?

    Er is geen wettelijke grond vestiging van een bedrijf in deze bedrijfscategorie te weigeren, indien voldaan wordt aan wettelijke milieunormen.
  3. Zo ja, hoe is het vervoer van gevaarlijke stoffen dan geregeld over weg en/of water, rekening houdend met de omgeving?

    Het vervoer van gevaarlijke stoffen via spoor, weg en water wordt, in afwachting van de komst van het Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen, geregeld in de Circulaire vervoer gevaarlijke stoffen. In deze circulaire en later in het Basisnet, zijn opgenomen de rijkswegen en verbindingswegen van belang voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft de gemeente de bevoegdheid een routering vast te stellen voor het onderliggende wegennet. De verbindingswegen tussen Choorhoek en de A289 zijn onderdeel van de routering vervoer gevaarlijke stoffen. Middels tellingen wordt voor de transportroutes het risicoplafond in de gaten gehouden. Dit is bepalend voor de risiconormen.
  4. Met het continue verbeterspoor voor bestaande bedrijven wordt ruimte gemaakt voor economische groei voor bestaande en nieuwe bedrijven. Het doel is de daarmee samenhangende milieukwaliteiten zoveel mogelijk te behouden, binnen de kaders van bestaande wet- en regelgeving. Dat staat onder het kopje Omgevingsplan 2012-2018 van het  bestemmingsplan. Heeft uw college dat bedoeld als een vrijbrief voor dit soort ontwikkelingen en vindt u dit een voldoende onderbouwing van de zijde van de gemeente?

    Nee.

    De gemeente voorziet in een voldoende onderbouwing voor de beoogde ontwikkeling op basis van de VNG brochure bedrijven en milieuzonering.
  5. Hoe verhoudt zich e.e.a. tot de Verordening Ruimte 2012?

    De Verordening Ruimte Provincie Zeeland (VRPZ) laat een éénmalige uitbreiding van kleinschalige bedrijventerreinen toe onder voorwaarden dat het gaat om een beperkte afronding en wordt voldaan aan de ladder voor duurzame verstedelijking. Het bedrijventerrein Choorhoek voldoet aan deze voorwaarden.

    Het onderwerp externe veiligheid maakt geen onderdeel uit van de VRPZ.
  6. Heeft u zich laten adviseren door de RUD en zo ja: hoe luiden de uitgebrachte adviezen o.a. in relatie tot het Bevi en bestaat de mogelijkheid dat er een ontwikkeling plaats gaat vinden naar BRZO bedrijf?

    De gemeente Kapelle is per 01-01-2014 bevoegd gezag voor Ecotank. Destijds is in mei 2013 vanuit zorgvuldigheid de RUD Zeeland om advies gevraagd. In het uitgebrachte advies is aangegeven dat Ecotank kan uitbreiden tot bevi-inrichting.

    Ontwikkeling naar een BRZO bedrijf is mogelijk onder voorwaarden op het gebied van externe veiligheid. Dit is een afweging die het college van B&W van de gemeente Kapelle nog kan maken. Wie bevoegd gezag wordt hangt af van de inhoud van de vergunningsaanvraag.
  7. Zo neen, is er bij de gemeente Kapelle voldoende knowhow aanwezig om tot een verantwoord en afgewogen oordeel te komen?

    Niet van toepassing.
  8. Vindt  u een uitbreiding met een terrein voor gevaarlijke en mogelijk explosieve stoffen een goede buur voor een woon- en recreatieve omgeving?

    De keuze voor een dergelijke inrichting is aan de gemeente Kapelle, mits voldaan wordt aan het Omgevingsplan. Zie antwoord vraag 6.
  9. Vindt u het uit het oogpunt van veiligheid niet eerder gewenst dat de ‘uitbreiding bedrijventerrein’ zoals genoemd in het bestemmingsplan een groene buffer blijft tussen bedrijf en omgeving?

    Vanuit het oogpunt van veiligheid heeft een groene buffer in voorliggend geval geen toegevoegde waarde.
  10. Camping Linda, ten noorden van bedrijventerrein Choorhoek gelegen wordt omschreven als een milieugevoelige functie. Hoe kan bij een dergelijke omschrijving nagenoeg naast de camping een opslag bedacht worden van brandbare stoffen met explosieve eigenschappen?

    De keuze voor een dergelijke inrichting is aan de gemeente Kapelle, mits voldaan wordt aan het Omgevingsplan. Zie antwoord vraag 6.
  11. Indien u uit hoofde van het Omgevingsplan wenselijk vindt een dergelijk risicovolle uitbreiding mogelijk te moeten maken, hoe beoordeelt u dan de veiligheid van de omgeving?

    Wij beoordelen de mogelijke uitbreiding van Ecotank en de veiligheid voor de omgeving als aanvaardbaar. In de regels van het bestemmingsplan zijn voorwaarden opgenomen die de risico’s beperkt houden. Zo dient de 10-6 contour van het plaatsgebonden risico niet binnen de inrichtingsgrens zijn gelegen. De veiligheidsregio dient in de gelegenheid te worden gesteld advies uit te brengen over de zelfredzaamheid en bereikbaarheid.
  12. Bent u - na Moerdijk - met ons van mening dat dergelijke bedrijvigheid eerder uitgeplaatst dan toegestaan moet worden?

    Nee. Indien het bedrijf voldoet aan de wettelijke normen is er geen reden tot uitplaatsing.
* Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi)

Het Bevi legt veiligheidsnormen op aan bedrijven die een risico vormen voor personen buiten het bedrijfsterrein. Het gaat daarbij onder meer om bedrijven die onder het BRZO vallen, LPG-tankstations, opslagplaatsen (PGS), ammoniakkoelinstallaties en spoorwegemplacementen. Het besluit bevat eisen voor het plaatsgebonden risico (PR) en regels voor het groepsrisico (GR). Het verplicht gemeenten en provincies bij het verlenen van milieuvergunningen en het maken van bestemmingsplannen hiermee rekening te houden.

  ......................................................................................................................................................................................

In de media:

PZC: GL vraagt toezicht provincie bij Ecotank