De beoogde partner van DELTA bij de door hen gewenste bouw van een 2e kerncentrale ligt onder vuur. Het Franse staatsbedrijf EDF heeft forse kritiek gekregen van het nationale onderzoeksinstituut voor Volksgezondheid in Frankrijk. Aldus ‘Eén Vandaag’. Lees verderop de vragen van de GroenLinks-Statenfractie...
Naar nu blijkt heeft Frankrijk, met meer dan 50 kerncentrales, haar zaakjes niet op orde. De veiligheidsregels worden met voeten getreden, aldus het Franse nationale onderzoeksinstituut voor Volksgezondheid. Het is GroenLinks opgevallen dat door talloze veiligheidsschandalen en constructiefouten de bouw van Franse reactoren in Frankrijk (Flamanville) en Finland (Olkiluoto) jarenlang is vertraagd. Ook op financieel gebied loopt het geweldig uit de hand.
Vragen
1. Bent u bekend met de uitzending van ‘Eén Vandaag’?
2. Hoe beoordeelt u de veiligheid van de door DELTA gewenste 2e kerncentrale tegen het licht van deze berichtgeving?
3. Hoe beoordeelt u het streven van het kabinet in deze ten opzichte van de veiligheid voor mensen en de veiligheid van het zeehavenindustrieterrein Sloegebied?
4. Acht u het denkbaar dat nu een vergunningaanvraag wordt voorbereid voor een 2e KC, terwijl de stand der techniek in deze op zijn zachtst gezegd zwaar ter discussie staat?
5. Wat is dan uw oordeel in deze over art. 15 b, lid 2(*) van de huidige Kernenergiewet op grond waarvan een vergunning nu zou moeten worden geweigerd?
6. Bent u met ons van mening dat DELTA, mocht er ooit positief beschikt worden op een komende vergunningaanvraag (quod non), gebaat is bij financieel sterke partners met een deugdelijke veiligheidscultuur?
7. Bent u bereid bij de minister te bepleiten dat de invloed van Nederlandse publieke aandeelhouders in dit dossier optimaal gewaarborgd is?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(*) Onverminderd het eerste lid kan een vergunning voor het oprichten van een inrichting als bedoeld in artikel 15, onder b, worden geweigerd, indien de in de aanvraag beschreven techniek voor het vrijmaken van kernenergie, het vervaardigen, bewerken of verwerken van splijtstoffen dan wel het opslaan van splijtstoffen in de inrichting naar het oordeel van Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer bij het in werking brengen van de inrichting zal zijn verouderd.