GroenLinks stelt vragen over de veiligheid van de kerncentrale Borssele en omgeving en vraagt het college van Gedeputeerde Staten om een discussie in de eerstvolgende Statenvergadering (15 april).
"Wij geven het college dringend in overweging de Staten in de eerstvolgende vergadering zeer uitgebreid en zo volledig mogelijk te informeren over status en inhoud van het rampenplan voor nucleaire incidenten en ongelukken en zodoende (voor zover mogelijk) een einde te maken aan veel onzekerheid op dit terrein."
Toelichting
De discussie over de veiligheid van kerncentrales is door de ramp in Japan weer actueel geworden. Ook bij de GroenLink- fractie roept dit veel vragen op. Antwoorden zijn vaak nietszeggend of ontwijkend. Een voorbeeld hiervan is het betrekkelijk inhoudsloze antwoord van EPZ op een vraag hoe de evacuatie van Borssele is geregeld:
”In Nederland is het zo geregeld, dat EPZ verantwoordelijk is voor alle noodmaatregelen op het eigen terrein en de overheid voor de maatregelen in de omgeving. Daarvoor heeft de overheid draaiboeken klaarliggen die periodiek worden geoefend, met deelneming van de alarmorganisatie van EPZ zelf.” *
Eveneens is het weinig informatief wanneer geantwoord wordt dat:
“De kerncentrale Borssele heeft een alarmplan dat is afgestemd op de rampenorganisatie van de overheid, zoals vastgesteld in Nationaal Plan Kernongevallenbestrijding (NPK).”
Duidelijk is dat er vragen gesteld kunnen worden bij het rampenplan van ‘de overheid’. Wij geven het college dringend in overweging de Staten in de eerstvolgende vergadering zeer uitgebreid en zo volledig mogelijk te informeren over status en inhoud van het rampenplan voor nucleaire incidenten en ongelukken en zodoende (voor zover mogelijk) een einde te maken aan veel onzekerheid op dit terrein ‘. Onderstaande vragen zijn daar wellicht een aanzet voor.
Vragen
- Kunt u aangeven wanneer er voor het laatst (periodiek) geoefend is en op welke schaal?
- Kunt u aangeven of de aanbevelingen die recent door het RIVM zijn gepubliceerd door de bevoegde instanties zullen worden opgevolgd?
- Als Borssele wordt getroffen door een ernstige kernramp zal, aldus Greenpeace, het Nederlandse rampenbestrijdingsplan hopeloos falen. Kunt u onderbouwen waar sprake is van tekortkomingen, hoe die konden ontstaan, hoe ze opgelost worden, binnen welke tijd en wie daarvoor verantwoordelijk is?
- Kunt u in het bijzonder ingaan op de stelling dat er voor de bevolking geen adequaat plan klaarligt om een omvangrijke nucleaire ramp het hoofd te bieden?
- Kunt u inzicht geven in de uitwerking van de door EU-commissaris Oettinger verplicht gestelde ‘stresstest’, waarbij met name de onderlinge vergelijkbaarheid van de Europese centrales én een ‘level playing field’ (zoals ook in de milieuwetgeving via de BREF’s) van belang zijn, mede vanwege de (ook geografisch) verstrekkende gevolgen van ongevallen of erger?
- Kunt u de Staten van Zeeland laten weten wie de kosten van mogelijke aanpassingen nav de stresstest zal dragen?
*: http://www.epz.nl/content.asp?kid=10044553&fid=-1&bid=10044579
In de pers:
Omroep Zeeland:
http://www.omroepzeeland.nl/151833/2011-03-24/groenlinks-vraagt-naar-de…