GroenLinks Zeeland bracht gisteren een werkbezoek aan Lans / Groene Poort in Rilland. Het bezoek was erg de moeite waard; lees verderop waarom.
Groene Poort kreeg onlangs een vergunning Wet milieubeheer met voorschriften ter bescherming van het milieu voor het oprichten van een bio-ethanolinstallatie en een vergistingsinstallatie. De Groene Poort is een samenwerkingsverband tussen glastuinbouwbedrijf Lans bv en verschillende agrarische ondernemers.
De Groene Poort is voornemens om in het gebied tussen de Bathpolderweg en de Oude Rijksweg te Rilland een bio-ethanolinstallatie, een biogasvergistinginstallatie en een waterzuiveringsinstallatie op te richten. Dit voornemen is ontstaan uit de zoektocht naar nieuwe kansen voor de Zeeuwse landbouw. De verwerking van agrarische producten en reststromen biedt volgens uitgebreide voorstudies deze nieuwe kansen. Uitgangspunt bij deze haalbaarheidsstudie is de input van 4.167m3/h biogas uit de toekomstige vergistinginstallatie van De Groene Poort.
De Groene Poort is een initiatief van zeven vernieuwende en voornamelijk jonge agrariërs. Deze ondernemers hebben in 2006 besloten om gezamenlijk een duurzaam energieconcept te gaan ontwikkelentbv de energievoorziening van glastuinbouw in Rilland.
Eén van de ondernemers is Anne Douwe van der Zee, afgestudeerd aan Landbouw Universiteit Wageningen op het onderwerp biobrandstoffen. In een maatschap met zijn ouders heeft hij een akkerbouwbedrijf in Zaamslag. In de Groene Poort is hij actief in de werkgroepen grondstoffen, biogas en bio-ethanol.
Lans b.v. is van oudsher een familiebedrijf dat zich heeft ontwikkeld tot een van de modernste trostomatenkwekerijen in Nederland. Lans is gespecialiseerd in het kweken van trostomaten op 5 locaties in Nederland met in totaal 52 ha onder glas.