Werkbezoek Sloecentrale

GroenLinks Zeeland bracht op 28 april 2010 een bezoek aan de Sloecentrale in Ritthem, die medio februari 2010 officieel werd geopend. Een interessant bezoek, waarvan we hier kort verslag uitbrengen.

De Sloecentrale is een samenwerkingproject van DELTA en het Franse EDF. In de zomer van 2007 zijn de werkzaamheden gestart voor de bouw van de centrale in het haven- en industriegebied ten oosten van Vlissingen. Eind 2009 is de Sloecentrale in gebruik genomen om energie te leveren aan industrie en huishoudens. De centrale levert ongeveer 870 MegaWatt. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van twee miljoen huishoudens.

De centrale is maximaal milieuvriendelijk, aldus Delta. In deze fabriek haalt men een heel hoog rendement uit 1 kuub gas. Dat betekent 25% minder CO2-uitstoot. Het is een van de modernste gascentrales ter wereld. Daarin is flink geïnvesteerd, maar die investering haalt zich op termijn terug doordat de centrale als zich als geen andere kan instellen op de energiebehoefte van het moment.

De ligging van de Sloecentrale in de Van Cittershaven is van belang, omdat een energiecentrale koud water nodig heeft om het proces te koelen. Het water van de zee blijft, in tegenstelling tot het water van de rivieren, ook 's zomers koud. Daardoor draait de Sloecentrale gewoon door. De Sloecentrale is het neusje van de zalm.

De centrale levert (nieuwe) werkgelegenheid op voor 50 personen, die zijn opgeleid van mbo+ tot hbo+, in samenwerking met Hogeschool Zeeland.

Lees ook het weblog van Ton de Nooij, raadslid in Vlissingen, die bij dit werkbezoek aanwezig was: http://www.zeelandnet.nl/weblog/data/groenelink/