Eind november 2013 stelde Leen Harpe vragen over de bereikbaarheid van Zeeland per trein. GS vinden bediening onder de norm niet acceptabel en NS betuigt spijt. De oorzaak ligt in de Randstad.
De vragen d.d. 26 november 2013 en de antwoorden van GS d.d. 21 januari 2014:
Toelichting
De intercity’s van en naar Zeeland zijn enige jaren geleden ingezet als stoptrein. Verbetering daarbij zou zijn dat alle stations om het halfuur worden aangedaan. De laatste tijd komt het te vaak voor dat er maar een intercity per uur van Roosendaal naar Vlissingen gaat. Wegens vertraging elders op de lijn is de eindbestemming van de intercity (afkomstig uit de Randstad) dan Roosendaal in plaats van Vlissingen. De wachttijd laat zich raden. Komende wintermaanden zo’n drie kwartier op de volgende sprinter wachten is geen goed visitekaartje, noch voor de NS noch voor Zeeland.
Vragen
- Vindt u het acceptabel dat op de lijn Roosendaal - Vlissingen bij vertragingen er slechts een trein per uur rijdt en Zeeland daardoor onder de norm wordt bediend?
Nee, bediening onder de norm vinden wij niet acceptabel. - Heeft u dit aangekaart bij de NS en wat waren de reacties c.q. verbeterpunten?
Ja, NS betuigt haar spijt over incidentele uitval en het feit dat de 'noodmaatregel voorbijrijden' gemiddeld één keer per week in Zeeland ingezet wordt om een zeer vertraagde trein in de dienstregeling te houden en de grootste reizigersstroom op haar bestemming te brengen.NS blijft hiermee overigens wel binnen de punctualiteitsnorm die is opgelegd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De punctualiteit kan alleen worden verbeterd als de doorgaande lijn wordt ingekort tot bijvoorbeeld Roosendaal of Rotterdam. Dit dupeert echter een grote groep Zeeuwse reizigers, doordat een extra overstap nodig is. - Is - achteraf en gezien de huidige vertragingen - de keuze voor de halfuurdienst met stoptreinen wel zo gelukkig geweest?
Ja. In het algemeen is de halfuurdienst met directe verbinding naar de Randstad zeer betrouwbaar. Het huidige model is mede daardoor voor veel reizigers aantrekkelijker dan het alternatief met een intercity naar de Randstad en een stoptrein van Vlissingen tot Roosendaal. - Is het, gelet op de huidige gang van zaken, het onderzoeken waard de ‘oude dienstregeling’ weer in ere te herstellen? D.w.z. naast een stoptrein om het uur een intercity die alleen de grote kernen aandoet.
Nee, de huidige dienstregeling is ten opzichte van de 'oude dienstregeling' voor meer reizigers aantrekkelijker. - Wat zijn de oorzaken van de frequente forse vertragingen op dit traject en hoe kunnen die voorkomen worden?
Incidenteel is er een opeenstapeling van vertraging bij de Zeeuwse Intercity's. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt in de Randstad. Er is geen expliciet station voor aan te wijzen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In de media:
Omroep Zeeland: Zeeland beperkt bereikbaar per NS