Zeeuwen betalen gemiddeld per hoofd van de bevolking het meest aan gemeentelijke heffingen. Aldus de PZC van 22 jan. Ook de waterschapsbelasting in Zeeland is onevenredig ‘vervuild'. Recente maatschappelijke discussies, zoals over het Groninger aardgas, maken duidelijk dat financiering van nationale belangen niet mogen worden afgewenteld op de regio(‘s). Dat geldt niet alleen voor gas, maar ook voor waterveiligheid. Leen Harpe stelde op 22 jan. vragen - "GS zien Rijkswaterstaat en de waterschappen als uitvoerende overheden..."

Toelichting

Zeeuwen betalen gemiddeld per hoofd van de bevolking het meest aan gemeentelijke heffingen. Aldus de PZC van vandaag. Er zijn twee soorten gemeentelijke belasting: belastingen (OZB) en heffingen (rechten, tarieven en leges). Gemeenten halen ongeveer 19% van hun inkomsten uit gemeentelijke belastingen.

Ook de waterschapsbelasting in Zeeland is onevenredig ‘vervuild’. Een deel van de kosten voor aanleg en verbetering van dijken heeft het kabinet redelijk recent overgedragen aan de waterschappen. Het kabinet bezuinigt hiermee bijna 200 miljoen euro per jaar en legt de rekening ervan neer bij de lokale bevolking. Dit overigens met instemming van de waterschappen. Voor Zeeland met zijn vele dijken en weinig inwoners belast dit de inwoners nog eens extra. Recente maatschappelijke discussies, zoals over het Groninger aardgas, maken duidelijk dat financiering van nationale belangen niet mogen worden afgewenteld op de regio(‘s). Dat geldt niet alleen voor gas, maar ook voor waterveiligheid.

Vragen

  1. De maximale belastingdruk lijkt te zijn bereikt voor gemeenten. Financiële risico’s door onder andere een negatieve grondbalans hebben daaraan bijgedragen. Wat betekent dat bij voorbeeld voor het provinciale toezicht op de gemeentefinanciën?

    In het Bestuursakkoord Rijk, IPO,VNG en Waterschappen is afgesproken een uniforme monitor lokale lasten te hanteren; de Atlas lokale lasten van Coelo. Uit de Atlas blijkt dat Zeeuwse gemeenten gemiddelde tarieven hanteren. Het vaststellen van de tarieven van de gemeentelijke belastingen behoort tot de autonomie van de gemeenten. Ons toezicht

    richt zich op het sluitend zijn van de begroting.
  2. Overweegt u een ‘collegiaal overleg’ vanuit uw rol als toezichthouder op de financiën van  gemeenten en wat zal uw inbreng zijn?

    Wij zien dat door bezuinigingen en grondexploitatie de financiën bij gemeenten onder druk staan. Ook door de decentralisatie van taken nemen de risico's toe. Als het sluitend zijn van de begroting daar aanleiding toe geeft treden wij in overleg met gemeenten.
  3. Het Omgevingsplan 2012 – 2018 geeft gemeenten meer beleidsvrijheid. Moet dit beleid, verwijzend naar  vraag 1, niet worden aangescherpt?

    Vanuit het Omgevingsplan 2012-2018 zijn de Zeeuwse gemeenten recent gevraagd in regioverband woningmarktafspraken en bedrijventerreinenprogramma’s te maken waarbij de plannen kwalitatief en kwantitatief

    afgestemd zijn op de door de Provincie Zeeland afgebakende behoefte. De woningmarktafspraken en bedrijventerreinen-

    programma’s dienen als onderbouwing bij het aantonen van voldoende regionale behoefte, zoals door de ladder voor

    duurzame verstedelijking (BRO 3.1.6) wordt voorgeschreven. Het inzetten van dit instrument kan gezien worden als een

    aanscherping ten opzichte van het vorige Omgevingsplan. Hierdoor verminderen en verbeteren gemeenten hun planvoorraden waardoor risico's verminderd worden.
  4. Is  mogelijk verdergaande / verregaande samenwerking van gemeenten een oplossing?

    Zie antwoord op vraag 3.
  5. Sluit u zich aan bij de wens van het IPO  de waterschapstaken onder te brengen bij de provincies? Dit overigens  zonder toevoeging van ‘nationale belangen’.

    In het meest recente en mede door ons onderschreven Bestuursakkoord Rijk, IPO,VNG en Waterschappen is afgesproken

    dat de uitvoerende overheden zijn Rijkswaterstaat voor de rijkswateren en de waterschappen voor de regionale wateren.