Als het aan gedeputeerde Wiersma ligt, rijden bedrijfswagens van Zeeuwse bedrijven en overheden over een paar jaar op biogas, het liefst geproduceerd in Zeeland.

Bron: PZC 2 september 2009

De eerste stap is gezet: alle 43 bussen van vervoersbedrijf Connexxion op de Bevelanden en Walcheren rijden vanaf deze zomer op groen gas. Zij maken minder lawaai, zijn schoner én duurzaam. Essent overhandigde gisteren een 'groengascertificaat' aan Connexxion. Het gas dat de Zeeuwse bussen de komende vijf jaar verbruiken, is van biologische oorsprong.

Zeeland is de eerste provincie waar op zo'n grote schaal 'groen' busvervoer plaatsvindt. De provincie nam het initiatief voor het project. Wiersma: "Het klimaat is een wereldwijd probleem, maar er zijn lokale maatschappelijke initiatieven nodig voor de oplossingen. Het openbaar vervoer is de eerste grote partij in Zeeland die overstapt op biogas. Nu er drie vulstations zijn, hopen we dat andere grote marktpartijen en gemeenten aanhaken. Ook de provincie zal bij de volgende bestelling van de dienstauto's zeker aan aardgas denken. Het zou het mooiste zijn als Zeeuwse bussen op Zeeuwse biogassen rijden."

Het duurt nog minstens een paar jaar voor dat laatste zover is. Akkerbouwer Kees de Rijke uit Tholen is één van de ondernemers die graag restafval wil omzetten in biogas. Hij probeert al vijf jaar subsidie van de overheid te krijgen, maar er zijn te veel aanvragers. "Het verhaal moet rond worden. Ik hoop een bijdrage te leveren aan de toekomstige problemen met fossiele brandstoffen."

Op de foto, gemaakt door Ruben Oreel, tanken gedeputeerden George van Heukelom (links) en Marten Wiersma één van de 'groene' Connexxion-bussen in Middelburg.