Zeeuwse aftrap Jaar van de Bij

Het gaat niet goed met de bijen in de wereld. Er zijn er steeds minder. Bijen zijn onmisbare insecten in de natuur. Zij zorgen er o.a. voor dat planten en bomen zich kunnen voortplanten. 2012 is internationaal uitgeroepen tot het Jaar van de Bij. De Zeeuwse aftrap vindt plaats op zaterdag 21 april in Kapelle.

De Zeeuwse aftrap voor het Jaar van de Bij vindt plaats op 21 april vanaf 13.30 uur op het fruitbedrijf van Kees Schipper (Lurpseweg 5) in Kapelle en vraagt aandacht voor de situatie van de bij.

De biodiversiteit wordt ernstig bedreigd. De aantasting ervan en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen bedreigen uiteindelijk het voortbestaan van alle mensen. Kees Veldkamp, voorzitter van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging in Zeeland: "Bestuivers als wilde bijen, hommels en zweefvliegen zorgen niet alleen voor de bevruchting in de land- en tuinbouw,  maar zorgen  ook voor de bessen en rozen- bottels voor de vogels en de nootjes voor de kleine  knaagdieren. Op het platteland is er weinig voedsel voor de bijen te halen.  Grote velden met  graan, aardappelen, bieten  en grasland leveren geen  nectar of stuifmeel op en daarnaast wordt elk onkruid  kapot gespoten. Daardoor zijn de wilde bijen op het platte- land uitgestorven. Maar in de dorpen en steden waar nog volop nectar en stuifmeel dragende bomen  en planten zijn, kunnen bestuivers goed overleven."

In het kader van de provinciale nota over de Zeeuwse biodiversiteit (pdf, 2,05MB) waarbij de rol van o.a. de solitaire wilde bij centraal staat, heeft een aantal organisaties waaronder de Zeeuwse Imkervereniging, de ZLTO, het IVN en NME-organisaties, SLZ, de Provincie Zeeland en het Fruitteeltmuseum het initiatief genomen om in 2012 met allerlei activiteiten aandacht aan het jaar van de Bij te schenken.

De aftrap op 21 april wordt gecombineerd met een bloesemfietstocht in het Bevelandse landschap waaraan u kunt deelnemen. Deze fietstocht start bij het Fruitteeltmuseum in Kapelle en stopt halverwege bij het fruitbedrijf van Kees Schipper waar u deelneemt aan de Zeeuwse aftrap van het Jaar van de Bij. Hier kunt u onder andere meebouwen aan een bijenhotel. Verder kunt u er kennismaken met imkers, die u uitleg geven over de bijen.

Meer weten?

Voor informatie en aanmelding bloesemfietstocht neemt u contact op via telefoon 0113- 344904, e-mail: info@fruitteeltmuseum of www.fruitteeltmuseum.nl.