Nederland scoort het slechtst van alle EU-landen op het gebied van klimaat, volgens een studie die Germanwatch en Climate Action Network onlangs publiceerden. Ook internationaal bungelt Nederland onderaan, op plek 49; en dat is lager dan de Verenigde Staten, India en Australië. Dit is te danken aan het ondermaatse klimaatbeleid van de afgelopen jaren. GroenLinks stelde op 4 dec. 2012 vragen hoe Zeeland kan bijdragen aan het inhalen van de achterstand. GS antwoorden o.m. dat "zij niet van plan zijn 2014 tot het jaar van de energietransitie te maken".

Nederland heeft de "zeer slechte" klimaatperformance te danken aan het ondermaatse klimaatbeleid van de afgelopen jaren waardoor veel terrein verloren is aan bijvoorbeeld opkomende economieën. Net als Turkije en Griekenland heeft Nederland nog een "lange weg te gaan" aldus het rapport.

Zeeland is de provincie met het meeste aantal zonuren, heeft mogelijkheden voor getijde- en windenergie en kan nog veel doen op het gebied van energiebesparing. Ook kunnen de ontwikkelingen voor de biobased economy wellicht worden versneld.

Vragen

  1. Op welke wijze kan de provincie Zeeland een bijdrage leveren aan ‘het inhalen van de achterstand’?

    Provinciale Staten hebben in oktober 2012 de kaders vastgesteld voor een nieuw op te stellen beleidsnota Energie en Klimaat. Daarmee zijn de materiële en personele middelen van de provincie Zeeland vastgesteld voor deze collegeperiode. De inhoudelijke acties zullen in de nieuwe beleidsnota door Provinciale Staten worden vastgesteld in het voorjaar van 2013.
  2. Hoe ziet u de aanpak en ontwikkeling van de energietransitie nu het nucleaire cluster niet versterkt wordt?

    Deze vraag zal beantwoord worden in de nieuwe beleidsnota Energie en Klimaat.
  3. Energiebesparing is volgens het rapport, een van de belangrijkste manieren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Welke inzet heeft het college daarbij?

    Wij zijn het eens met deze conclusie. Onze inzet zal worden vastgesteld in de nieuwe beleidsnota Energie en Klimaat.
  4. Investeren in energiebesparing levert drie keer meer banen op dan investeren in kolencentrales, aldus het rapport. Op hoeveel uitbreiding van deze werkgelegenheid zet u in?

    In de beleidsnota Energie en Klimaat richten we ons op energiebesparing. Daarnaast is een belangrijk thema in de beleidsnota de omschakeling van de kolencentrale van EPZ naar 100% biomassa waarvoor in januari een manifest is ondertekend door bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties. Hiermee kan voor 100 man werkgelegenheid behouden blijven. In een uitgevoerde SWOTanalyse voor de beleidsnota scoren energiebesparing, wind op zee, wind op land en biomassa hoog op economie en werkgelegenheid.
  5. Kunt u aangeven hoe het is gesteld met de uitvoering van de energieparagraaf uit het collegeprogramma  en welke doelen en resultaten zijn haalbaar in deze collegeperiode?*

    Deze vraag zal beantwoord worden in de nieuwe beleidsnota Energie en Klimaat.
  6. Bij brief van 16 augustus 2012 stelde GroenLinks voor 2014 tot het jaar van de energietransitie te maken. Daarop kregen wij nog geen reactie. Bent u bereid om dat jaar alle mogelijke middelen in te zetten en Zeeland als voorbeeldprovincie op de kaart te zetten?

    Wij hebben geen plannen om 2014 tot het jaar van de energietransitie te maken. Het jaar 2014 krijgt als thema 200 jaar Zeeland. Wellicht kunnen wij windenergie met onze merkaanpak LAND IN ZEE op de kaart te zetten.

____________________________________________________________________________

* Het college (…) stimuleert innovatieve ontwikkelingen (…) evenals duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas. Hierbij kan gedacht worden aan andere vormen van energieopwekking – zoals getijdenenergie, aardwarmte, biomassa, zonne-energie, windenergie, zogeheten blauwe energie (door osmose) – maar ook aan decentrale energieopwekking. Het college streeft naar een CO2-, SO2- en NOx-arme en duurzame samenleving.

____________________________________________________________________________

In de media:

Omroep Zeeland: GroenLinks wil actie voor klimaatbeleid