Toelichting:
Met grote zorg hebben wij kennisgenomen van de aanhoudende problemen rondom ZorgSaam Terneuzen. Deze problemen hebben onder andere invloed op de kwaliteit van de zorg in Zeeuws-Vlaanderen, mede door een toenemende uitstroom van patiënten naar België.
Wij zijn van mening dat voor de Zeeuws-Vlamingen een goede ziekenhuiszorg beschikbaar moet zijn in de nabijheid, ondanks dat het een dunbevolkte en geografisch langgerekt regio is, die slechts met één ader verbonden is met buurregio’s en in de grensregio gelegen is.
Een goede zorg die vergelijkbaar is met die in drukbevolkte regio’s, regio’s die goed verbonden zijn met andere regio’s in Nederland en bovendien niet aan de grens gelegen zijn. We realiseren ons dat dit een uitdaging is. Deze discussie keert regelmatig terug. Zeeuws-Vlaanderen krijgt al incidenteel geld van het Rijk om in een dunbevolkte regio de ziekenhuiszorg op peil te houden. Maar de huidige situatie roept de vraag op of dat afdoende is en of er een meer structurele oplossing nodig is.
Aan Gedeputeerde Staten (GS) hebben we de volgende vragen:
- Heeft GS recent, n.a.v. de problemen bij ZorgSaam, stappen ondernomen om goede ziekenhuiszorg voor alle Zeeuws-Vlamingen te bespreken met het Rijk?
- Is het noodzakelijk om specifieke voorzieningen, subsidies of regelingen voor het borgen van de kwaliteit van de ziekenhuiszorg in Zeeuws-Vlaanderen te verbeteren?
- Heeft GS recent met ZorgSaam gesproken over het borgen van goede ziekenhuiszorg in de nabijheid van alle Zeeuws-Vlamingen en of die in gevaar is met de problemen die recent opgeld deden bij Zorgzaam?
- Wat is de stand van zaken m.b.t. de afspraak dat ADRZ en ZorgSaam elkaar zouden moeten versterken?
- Hoe kunnen wij als provincie ZorgSaam ondersteunen in het verbeteren van hun dienstverlening?
- Vindt GS dat de uitstroom naar België zorgwekkend is om kwaliteit van een goede nabije ziekenhuiszorg in Zeeuws-Vlaanderen te borgen? Acht GS het interessant de route te verkennen om met Belgische ziekenhuizen tot afspraken te komen over ziekenhuiszorg in Zeeuws-Vlaanderen? Zo ja, wat zijn de oplossingen en welke acties onderneemt GS.?