Op zaterdag 29 november was Wijnand Duyvendak, 'ons' voormalig Kamerlid, in het kader van de Zeeuwse Klimaatweek (22-29 nov.) in Middelburg. 's Ochtends was er een lezing met discussie in boekhandel De Drvkkery, met vervolgens de mogelijkheid tot laten signeren van zijn boek 'Klimaatactivist in de politiek'. In de middag volgde een Klimaatdebat met Zeeuwse politici en burgers
Inspirerende presentatie
Tijdens de lezing beklemtoonde Wijnand de ernst van het klimaatprobleem. Men name de komende generaties staan grote problemen te wachten zoals wateroverlast, droogte, drinkwatertekorten, ontwrichtingen van ecosystemen, plagen, het opraken van olie en nog niet te voorziene andere effecten van klimaatverandering als bijvoorbeeld wijzigingen in de koude en warme golfstromen. De grootste klappen zullen vallen in de ontwikkelingslanden, en dat terwijl zij juist niet de veroorzakers van het probleem zijn. Wijnand benadrukte de noodzaak van vergaande reductie van broeikasgassen en tot snel handelen om dit te realiseren. De gestelde doelstellingen (20-30 % reductie) zouden voldoende kunnen zijn om rampscenario's te voorkomen, maar dan moeten ze wel gehaald worden! Dit kan door forse energiebesparingen (te beginnen met overbodige lampen, niet geïsoleerde daken, open winkelpuien, open vrieskisten in supermarkten, terrasverwarmers etc.), en door in te zetten op duurzame energiebronnen. De overheid moet in actie komen en stimulerende maatregelen nemen zoals grootschalige subsidie op zonnepanelen. De beschikbare subsidie voor 7000 panelen is leuk voor een stad ter grootte van Middelburg, maar veel te weinig voor het hele land! Nederland loopt ver achter met klimaatmaatregelen. De politiek werkt te traag en is te weinig ambitieus. Ook de natuur- en milieuorganisaties kregen aanmerkingen. Ze zijn teveel gericht op hun eigen acties en op scoren richting subsidiegevers en leden. Ieder heeft zijn eigen aandachtsgebied in het klimaatverhaal, maar een samenhang en een sterke vuist ontbreken. Een bundeling van krachten is nodig, voor de duidelijkheid en voor het beoogde effect. Er wordt gewerkt aan een brede Klimaatbeweging, in samenwerking met de wereldwijde organisaties als WWF en Greenpeace. Ook nationaal moet deze beweging vorm gaan krijgen. Wijnand roept iedereen op hieraan mee te doen. Het inspirerende verhaal is uitgebreid na te lezen in Wijnand's boek, een aanrader!
Klimaatdebat
Op de laatste dag van de klimaatweek vond 's middags een klimaatdebat plaats in Theaterproductiehuis Zeelandia in Middelburg. Aan tafel: Wijnand Duyvendak, gedeputeerde Marten Wiersma (GroenLinks, Economie en Milieu) en de Statenleden Ad Dorst (SGP) en Izak Vogelaar (VVD). In de zaal diverse andere politici en veel burgers die spontaan op de geadverteerde bijeenkomst waren afgekomen. Tijdens het debat kwamen belangrijke tegenstellingen en meningsverschillen naar voren. Hoewel er in Nederland, net als elders in de wereld, een redelijke consensus bestaat over de noodzaak te vergroenen; blijken praktische maatregelen niet altijd haalbaar. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen mag dan door iedereen als ongewenst worden gezien; de waarde van wind- en zonne-energie wordt lang niet altijd overal hetzelfde ingeschat. Concrete maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen stuiten dan ook vaak op praktische meningsverschillen. Hoe groot is de rol die wind- en zonne-energie kunnen spelen? Hoe gaan we om met de aanwezigheid van kernenergieproductie binnen onze provinciegrenzen? Waar liggen de mogelijkheden om op ons energieverbruik te bezuinigen? Wat is de meerwaarde van getijdenenergie? Hoe gaan we om met de negatieve effecten van biobrandstoffen? Deze vragen werden, uiteraard, niet allemaal in één middag beantwoord, maar het debat moet wel, ook in onze provincie, gevoerd worden. Er zijn, ook in Zeeland, nog veel kloven die overbrugd moeten worden om gezamenlijk de klimaatkwestie aan te pakken.