Er is ophef ontstaan over het ‘plotseling opduiken’ van een zgn. aanmeldingsdossier inzake de aanwijzing van de Westerschelde als Natura 2000 gebied. De Partij voor Zeeland zegt hierover te beschikken en verbindt eraan de conclusie dat natuurherstel niet nodig is. Ook leden van de Tweede Kamer lijken die mening te delen en hebben vragen aangekondigd. Het verhaal blijkt echter zo minimaal onderbouwd dat de heer Robesin - kennelijk om tijd te rekken - tot op heden ‘zijn A-4tje’ niet beschikbaar wil stellen.

Het betreffende ‘dossier’ blijkt een non-document te zijn. Het gaat om een aanmeldingsformulier waarop staat dat de ‘conservation status’ als B is gecategoriseerd, zijnde goed. Dat betekende destijds iets anders dan wat men nu ‘staat van instandhouding’ noemt. Bovendien is het geen ecologisch rapport. Het bijgevoegde profieldocument is dat wel en hieruit blijkt (zie blz. 12) dat de staat van instandhouding van de Westerschelde (het habitattype 1130)  “zeer ongunstig” is. In de vraagstelling worden natuurorganisaties en passant van iets beschuldigd waar zij part nog deel aan hebben gehad.

Deze hetzevorming en de zeer onzorgvuldige en suggestieve manier van vraagstelling wekken de indruk dat het bedoeld is om de ontstane (politieke) bezorgdheid over het natuurherstel verder aan te wakkeren ten faveure van het eigen (partij)belang. Het zal de Partij voor Zeeland ongetwijfeld bekend zijn dat betrokkenen in het gevoelige dossier Waterdunen zich soms bedreigd voelen. Deze actie speelt daar kennelijk op in. De niet onderbouwde vraagstelling kan nauwelijks een ander doel hebben.

De GroenLinks Statenfractie verwerpt deze wijze van politiek voeren en betreurt de niet onderbouwde verdachtmakingen aan de Staten, het college van gedeputeerde staten en de natuurorganisaties in hoge mate. Het werpt tevens een bedenkelijke vooruitblik op de (formele) beslissing in de komende statenvergadering op de bezwaren  tegen het vestigen van een voorkeursrecht op de gronden binnen het plan Waterdunen.

Middelburg, 29 september 2009,

Leen Harpe, fractievoorzitter

Bijlage: profieldocument